Barcelona estrena una escola bressol i una escola de música municipals

Barcelona estrena aquest curs una nova escola bressol al districte de Gràcia, la Petit Univers, i una escola de música a Horta-Guinardó. Aquesta última està situada a la masia de Can Fargas, un dels espais més emblemàtics i reivindicats pels veïns del districte.

87 nens de zero a tres anys estrenaran a partir de dilluns la nova Escola Bressol Petit Univers, situada al districte de Gràcia. Amb aquesta, ja són 98 les llars d'infants municipals de què disposa la ciutat. Així, la capacitat total s'amplia fins a 8.200 places (més de la meitat ofertes aquest any i la resta, de continuïtat). El nombre de professionals arriba als 790. Per a la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, aquestes xifres demostren que les escoles bressol són "un dels principals patrimonis que té la ciutat i també un d'aquells serveis molt desitjats".

Una de les novetats d'aquest any és la recuperació de mitja hora de suport educatiu, una reivindicació dels professionals que hi treballen per poder disposar de temps al migdia per fer altres activitats com ara reunir-se. La mesura té un cost de 700.000 euros. Ortiz també ha destacat "l'aposta per un model d'escola inclusiva". Per al nou curs, hi ha matriculats 225 alumnes amb necessitats especials, dels quals 135 s'han inscrit per primera vegada aquest any.

També aquest any, el govern municipal culmina l'aposta de recuperar la gestió directa de totes les llars d'infants municipals. Les tres escoles bressol que fins ara funcionaven amb gestió externa passen a mans municipals i, per tant, compartiran les condicions tant de preus, com d'horaris, calendari i serveis que la resta de la xarxa.

El curs 2016-2017 arriba també amb l'estrena d'una nova escola municipal de música a un dels edificis més emblemàtics i reivindicats d'Horta-Guinardó: l'antiga masia de Can Fargas. L'obra de transformació ha costat dos milions i mig d'euros i permetrà acollir, d'entrada, 300 alumnes de totes les edats que podran rebre formació de llarga durada, però també tallers, cursos, classes magistrals i seminaris de menys de 10 mesos. Amb aquesta, ja són cinc les escoles de música integrades a la xarxa municipal i, en total, ja s'hi han inscrit uns 3.000 alumnes.

Pel que fa al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, les classes començaran el proper 19 de setembre amb mig miler d'alumnes repartits en sis cursos i 25 especialitats. El centre també ofereix un programa de cursos de diversos temes i durant tot el curs programa concerts oberts al públic.

La tinenta d'alcalde ha insistit en l'esforç inversor que l'Ajuntament ha fet aquest estiu per fer obres de millora als centres municipals, en especial -ha dit- "per dignificar patis, aules...",  pendents des de feia temps. Els treballs que s'han fet durant les vacances han costat 4,6 milions d'euros. Ortiz ha explicat que la idea del govern municipal és que aquesta inversió es pugui mantenir, de manera "que hi hagi un esforç sostingut que permeti fer una bona planificació".