Barcelona creix com a destinació d’estudiants del programa Erasmus

La ciutat és una destinació a l'alça per als estudiants del programa de mobilitat europea Erasmus. En només cinc anys el nombre de joves que trien les nostres universitats per estudiar ha crescut en un 37 %. Si el curs 2010-2011 van ser poc més de 3.000 els estudiants que van triar la ciutat, cinc anys després van passar a ser-ne 4.224. Entre els motius, el clima, l'entorn cultural i també el prestigi internacional de la nostra oferta educativa.

El curs universitari fa unes setmanes  que ha començat i ho torna a fer amb un bon balanç pel que fa al nombre de joves estrangers que trien Barcelona per estudiar. El programa Erasmus no para de créixer tant pel nombre d'universitaris que ens visiten com els que marxen, que està lleugerament per sota.

En concret, el nombre d'estudiants que arriben d'altres universitats europees ha crescut en un 37 % des del curs 2010-2011, en què van venir 3.127 alumnes, fins al 2014-2015 quan van fer estada a Catalunya un total de 4.294.

Les nacionalitats

La Sara Voltolina és una d'aquestes joves Erasmus que acaba de començar les classes d'Història a la Universitat de Barcelona. Malgrat que no havia trepitjat mai la ciutat abans, tenia clar que aquesta era la seva destinació. Els italians com ella encapçalen el rànquing de joves estrangers, seguits dels alemanys i els francesos, anglesos i holandesos.

El Paul Bejarano, estudiant francès de Geografia, que coincideix en els atractius de la capital catalana: "És una ciutat oberta i moderna, amb una combinació perfecta d'història, cultura i tradició". "La festa" i el clima també són dos punts forts.

I des del Consell Interuniversitari de Catalunya, la secretària general, Mercè Jou, destaca també el prestigi de les universitats catalanes que cada cop apareixen més ben situades en els rànquings mundials.

Estudiants extracomunitaris

Els catalans que opten per viure l'experiència d'un Erasmus també creixen any rere any, i superen ja els 4.200. Per això la Generalitat creu que el nombre d'estudiants que ens visiten encara pot créixer més, sense posar en risc la qualitat de l'oferta educativa.

Precisament, per continuar ampliant la dimensió internacional de l'educació superior catalana, el govern està promovent els estudis de màster i postgrau per atreure estudiants extracomunitaris, sobretot dels Estats Units i Àsia.