Barcelona es declara ciutat lliure de fons voltors d’inversió

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, defensa la lluita perquè els inversors “més destructors” se’n vagin de la ciutat

La Comissió de Drets Socials ha aprovat una proposició de la CUP per declarar Barcelona ciutat lliure de fons voltors d'inversió amb el suport de BComú, ERC i el PSC. El grup Demòcrata i el regidor no adscrit s'han abstingut, mentre que Cs i el PP hi han votat en contra. La regidora Maria Rovira (CUP) ha dit que els fons voltors "elititzen barris per fer-ne fora els veïns". El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha afirmat que el govern municipal no vol a la ciutat els inversors "més destructors".

En el debat a la comissió, Montaner ha afegit una esmena "in voce" a la proposició per evitar que el text sigui "un brindis al sol". L'esmena proposa acabar amb els privilegis fiscals de les societats anònimes cotitzades de la inversió immobiliària (SOCIMI). La proposició de la CUP inclou també un punt que demana elaborar un protocol per definir com s'ha de prioritzar la compra d'immobles per part de l'Ajuntament per intervenir en el mercat immobiliari. Montaner ha assegurat que aquest protocol ja existeix.

El regidor Demòcrata Jordi Martí ha dit estar en contra dels fons voltors d'inversió, però ha justificat l'abstenció per la utilitat de la proposició. Des de Cs, Koldo Blanco ha afirmat que la proposta "no té cap eficàcia jurídica, només una declaració d'intencions". Montse Benedí (ERC) li ha replicat que les declaracions d'intencions "marquen un tarannà" i que aquesta proposició "té molt sentit". Des del PP, Àngels Esteller ha dit que no es pot criminalitzar tots els inversors perquè "no tots són iguals".