Els immigrants expliquen la seva diversitat al passeig de Lluís Companys

Dones fent manualitats al costat d'un arbre amb imatges de dones il·lustres sovint amagades per la història, joves que no pertanyen a bandes sinó a entitats juvenils i culturals, refugiats vinguts a Barcelona perquè al seu país estan amenaçats de mort... molts barcelonins han descobert aquest diumenge històries com aquestes a la fira Barcelona Ciutat Diversa.

Les múltiples entitats que formen part del Consell Municipal d'Immigració tenen parada aquest diumenge a la fira Barcelona Ciutat Diversa, que ocupa fins a les 19 h tot el passeig de Lluís Companys. Mostren a la ciutadania les seves activitats, agrupades en diferents carpes destinades a les dones, els joves, la cultura o l'acollida de refugiats que demostren que els immigrants (com a mínim, els organitzats en associacions) no són un col·lectiu uniforme sinó ben divers en si mateix. "Jo arrossego com a mínim quatre etiquetes: la d'immigrant 'sudaca', gai, seropositiu i ara ja vell", denuncia Rubén Tosoni, de l'entitat ACATHI, que no entén per què s'hi refereixen com a "nouvingut" quan fa dècades que va arribar a Barcelona.

Tosoni és un dels immigrants que s'ha prestat per formar part de La Biblioteca Vivent, un espai d'aquesta fira on no hi ha llibres sinó persones de carn i ossos que t'expliquen com i per què han arribat a convertir-se en immigrants en aquesta ciutat. L'Alejandro Díaz va fugir d'El Salvador l'any 2013 perquè el van amenaçar de mort. Va demanar asil als Estats Units i el van empresonar sense garanties durant set mesos per haver-hi entrat il·legalment. Li va passar el mateix a Mèxic. Ara espera que Espanya, on va arribar legalment com a turista, li reconegui la condició de refugiat.

En aquesta Biblioteca Vivent hi ha un bon grapat d'històries com aquestes per "llegir", que estan servint perquè molts barcelonins parlin per primer cop cara a cara amb un immigrant real. L'acció forma part del catàleg d'activitats antirumors del Pla Barcelona Interculturalitat, que aquesta tarda també presenta de forma teatralitzada algunes actituds islamòfobes d'aquelles que acostumen a partir de la declaració "Jo no sóc racista, però...".

Al mateix escenari situat a tocar de l'Arc de Triomf hi ha hagut durant tot el dia actuacions musicals i folklòriques, a més de tallers infantils. Al llarg del passeig es poden contemplar murals reivindicatius de la igualtat i els mateixos drets per a tots els immigrants, mostres de cal·ligrafia àrab o xinesa i fins i tot vestits tradicionals d'arreu del món per emprovar-se'ls i fer-se una foto.