Barcelona ja és la capital de la sardana

La ciutat és des d'aquest dissabte la capital de la sardana. A mig matí s'ha fet l'acte institucional al Fossar de les Moreres, en què l'alcalde de Barcelona ha agafat el relleu de la capitalitat a la localitat d'Arenys de Munt. A la tarda, la plaça de la Catedral s'ha omplert de gent que ha gaudit de l'espectacle inaugural d'aquest any sardanístic.

Centenars de persones s'han citat poc abans de les vuit del vespre a la plaça de la Catedral. Els assistents han pogut presenciar l'espectacle 'La cultura... és nostra', fet amb la col·laboració de la companyia els Comediants, en què han participat més de 400 persones que reivindicaven la cultura catalana. El folklore català ha estat representat àmpliament: entre d'altres, hi han participat els Gegants del Pi, els Castellers de la Sagrada Família, set colles sardanistes, diverses agrupacions d'esbarts, capgrossos i cavallets.

El tret de sortida del 2014 sardanístic, però, s'ha donat aquest matí al Fossar de les Moreres. L'alcalde, Xavier Trias, ha rebut la placa que acredita Barcelona com a capital de la sardana d'aquest any.

L'escriptor Màrius Serra n'ha fet el pregó. El seu discurs, típicament surrealista i ple d'anagrames, ha inclòs fins i tot un rap. Però el pregoner no ha deixat de realçar els valors de la sardana dins de la societat catalana. També ha fet una crida a tots els sardanistes perquè facin arribar aquesta dansa a tots els ciutadans.

La Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona ha estat l'encarregada d'interpretar 'Els segadors' per cloure l'acte oficial i donar pas a la primera ballada de sardanes, en què s'ha estrenat la sardana 'Barcelona 2014', de Jordi Ventura.

Els plats forts de l'any sardanístic

Entre els plats forts d'enguany a Barcelona com a capital de la sardana, hi ha la reestrena de l'obra 'La santa espina', el 15 de març; el concert final de la Sardana de l'Any, el 3 de maig, i el Dia Universal de la Sardana, que se celebrarà el 22 de juny. En total, i fins al febrer de 2015, hi haurà més de 100 actes que també inclouran conferències, debats, exposicions i, sobretot, moltes sardanes.