Barcelona, capital de la Sardana 2014

En els propers dies Barcelona ballarà al ritme de la sardana. Durant tot l'any, la Ciutat Comtal serà la capital d'aquesta dansa popular catalana. L'objectiu és promocionar, difondre i modernitzar aquesta tradició amb un centenar d'activitats. El tret de sortida serà el 8 de març.

La plaça de la Catedral albergarà la festa inaugural i el pregó anirà a càrrec de l'escriptor barceloní Màrius Serra, en un acte al Fossar de les Moreres. Balls, concerts, exposicions i conferències aniran marcant el calendari. El 15 de març la festa culminarà amb la reestrena de la rondalla 'La santa espina', d'Enric Morera i Àngel Guimerà, una obra que va tenir molt d'èxit a principis del segle XX però que no es va tornar a interpretar integralment des d'aleshores. Serà al Barcelona Teatre Musical a les 21 h. L'obra serà interpretada per l'Orquestra Simfònica del Vallès.

Difondre i modernitzar la sardana

Donar a conèixer la sardana, sigui a través dels balls, d'exposicions (al Museu d'Història de Catalunya o a la Biblioteca Nacional), de conferències (a El Born Centre Cultural) i de concerts. Aquest és l'objectiu de les entitats organitzadores. Preveuen una festa "molt grossa" el 8 de març davant de la Catedral, anomenada La cultura és nostra. Hi participaran unes 400 persones, entre les quals Jaume Barri, la Cobla Xica i el grup Macedònia, que estrenarà un nou espectacle.

El 22 de juny es festejarà el Dia Internacional de la Sardana al Tibidabo. Hi haurà una ballada a la plaça dels Somnis que tindrà la participació de totes les entitats sardanistes de la ciutat i un concert al santuari del Sagrat Cor. Enguany, el concurs de roses es farà dins el marc d'aquestes festivitats, del 9 al 11 de maig. És per això que la rosa guanyadora es veurà batejada Sardana.

Amb tot plegat, les entitats impulsores -la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l'Obra del Ballet Popular- busquen reconèixer la tasca de les persones i entitats implicades en la divulgació de la sardana i la música per a cobla en un rerefons festiu. L'any passat va ser Arenys de Munt la capital de la Sardana i els organitzadors ja han anunciat que l'any que ve serà Calders.