Barcelona atreu el doble de talent tecnològic que n’exporta

El mercat laboral de les “startups” està en creixement i això converteix Barcelona en un pol d’atracció per a l’emprenedoria digital

Malgrat que el 7 % del talent tecnològic local marxa, la ciutat atrau un 14 % d'emprenedors d'estrangers que aposten per desenvolupar aquí el seu projecte. NUMA Barcelona, un programa europeu pioner per accelerar "startups", està a punt de finalitzar l'assessorament dels 10 primers negocis que han passat per aquesta experiència.

"A casa nostra tenim talent tecnològic i no ens hem de preocupar perquè no marxaran". Aquesta és la hipòtesi d'Aleix Valls, director de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. Tot i això, un 7 % d'aquests perfils professionals dedicats a la nova economia digital sí que decideixen marxar.  Valls, però, destaca l'altra cara de la moneda. "Exportem un 7 % de talent tecnològic, però rebem un 14 % de fora, la qual cosa ens converteix en destinació", afegeix.

L'ecosistema de les "startups" està impulsant el mercat laboral d'enginyers, desenvolupadors però, també, comercials, financers i experts en estratègies socials. "Cada vegada més són les 'startups' les que creen noves oportunitats de feina", afirma Esteban Redolfi, director del 4 Years from Now (4YFN), la cita per a emprenedors digitals que coincideix amb el Mobile World Congress.

Impulsant empreses tecnològiques des de Barcelona

NUMA Barcelona és una acceleradora d'empreses emergents digitals promoguda pel Mobile World Capital Barcelona. El programa té un pressupost de 4,8 milions d'euros per treballar amb 30 "startups" durant tres anys. Les 10 primeres es van seleccionar al setembre i ja estan finalitzant la seva estada a NUMA, on han rebut injecció de capital i assessorament per expandir els negocis. El procés d'acceleració culminarà amb una demostració al 4YFN. Dues setmanes abans d'aquest colofó, la desena d'empreses tecnològiques preparen el seu millor discurs per trobar-hi inversors i socis.