La banca ètica i cooperativa fa negocis per primera vegada amb l’Ajuntament

Per primera vegada l'Ajuntament ha signat un crèdit amb una entitat de banca ètica. El distanciament del consistori amb la banca tradicional, però, encara és tímid, ja que dels préstecs a llarg termini per valor de 156 milions d'euros que ha signat, només el 8% són amb entitats de banca ètica o cooperatives. Són els acords que s'han adjudicat a partir de nous criteris socials i amb una clàusula de paradisos fiscals.

El tros més gros del pastís se l'emporta el BBVA, concretament 143,5 milions d'euros. La resta són un préstec de 10 milions amb Caixa d'Enginyers i un altre de 2,5 milions amb Fiare Banca Etica, dues entitats que fins ara no havien treballat mai amb l'Ajuntament.

El primer tinent d'alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, però, es justifica que, tot i que el BBVA és una entitat convencional, per primera vegada ha fet públic que té diners en un paradís fiscal, les Illes Caiman, "en condicions legals". Per això Pisarello remarca que els nous criteris marcats pel govern municipal ja tenen "els seus primers efectes, que permet fer públic una qüestió que fins ara no es feia pública".

Aquests crèdits s'han fet per cobrir les necessitats d'endeutament previstes per a l'exercici de 2016 i s'han adjudicat amb una nova valoració que, tot i que dóna més pes al preu de l'oferta (70 %), té en compte criteris socials i unes condicions concretes que cal complir. Per aconseguir els punts corresponents al 30 % de la valoració, les entitats financeres han de complir la Declaració responsable de paradisos fiscals que va aprovar l'Ajuntament i han de demostrar bones pràctiques en matèries com l'habitatge de lloguer social, el finançament de promocions de protecció social i la venda d'immobles a l'Ajuntament per ampliar el parc públic d'habitatge.