La temporada de balenes acaba amb 200 albiraments a la costa catalana

Un estudi de l’associació Edmaktub confirma que el rorqual comú s’alimenta al litoral català durant la primavera

Durant aquest any s'han vist a la costa catalana unes 280 balenes en 200 albiraments, en algunes ocasions, en un mateix albirament s'ha pogut veure més d'un exemplar de rorqual comú. Les xifres les ha detallat l'associació Edmaktub un cop acabada la temporada. L'entitat ha presentat els resultats del Projecte rorqual, una investigació sobre les balenes i les condicions oceanogràfiques que en fan possible la presència.

L'equip científic de l'associació Edmaktub ha registrat 65 albiraments, tres més que l'any anterior, amb un total de 82 balenes observades. El primer albirament va ser el 8 de març i l'últim, el 21 de maig. Això confirma que el rorqual comú s'alimenta al litoral català durant la primavera. La zona d'estudi ha estat la franja que va des de la costa de Barcelona fins a la de Tarragona i s'han endinsat fins a 15 milles cap a l'interior. El nombre d'albiraments fets per pescadors professionals ha estat de 139, 30 menys que l'any anterior. 60 embarcacions de pesca professional que pertanyen a set confraries són les que avisen dels albiraments als responsables del Projecte rorqual. També hi col·laboren esporàdicament pescadors esportius i altres navegants, que durant aquest any han fet 11 avisos de balenes.

Durant el 2017 hi hagut una presència elevada de balenes, en la mateixa línia que l'any passat, l'associació Edmaktub ha pogut veure dues mares amb la seva cria, un fet que és poc freqüent i un indicador positiu perquè es tracta d'una espècie protegida que es troba en perill d'extinció. Les imatges captades per drons han estat clau per obtenir més dades sobre el comportament d'aquests cetacis.

L'associació Edmaktub té constància que durant aquest any s'han produït dues morts de balenes, que molt probablement estan relacionades amb les coalicions. Aquest tipus d'accidents són la principal amenaça per a l'espècie.