Localitzada una balena morta de 13,5 metres a la bocana sud del port

Un pescador de Barcelona va topar dimarts amb el cadàver d'una balena, que flotava a prop de la bocana sud del port. El cos del rorqual, bastant sencer i de 13 metres de llargària, ha estat remolcat per Salvament Marítim i ha estat amarrat sota l'aigua a tocar del port. Aquest divendres un equip de biòlegs prendran mostres de la balena, abans que vagi a un abocador.

La balena és un rorqual de 13 metres de llargària, una mida que indica que amb prou feines tenia un any de vida (els adults poden arribar fàcilment als 20 metres). Segons apunten els biòlegs, és una edat crítica, en què deixen de mamar, i, de vegades no s'adapten a la vida adulta i moren.

L'associació Edmaktub, dedicada a l'estudi i la divulgació del medi marítim, ha explicat que s'han registrat una setantena d'albiraments de balenes entre Barcelona i Tarragona des de mitjan febrer. L'associació xifra en cinc la xifra de balenes mortes aquesta temporada, un nombre "molt elevat".

Aquest divendres un equip de biòlegs de la Universitat de Barcelona prendran mostres de la balena. "Agafarem teixits de la pell i la barba", explica la biòloga Xon Borell, "analitzant-los podrem saber la quantitat de contaminants que té l'aigua del mar ja que la balena els absorbeix amb la seva alimentació", afegeix.

També n'analitzaran la barba, que creix a mesura que la balena es fa vella. Extrauran material de diversos segments per descobrir pistes que els indiquin quin n'ha estat el recorregut migratori al llarg dels anys.