Barcelona Activa impulsa la creació de 1.600 empreses el 2016

Es preveu que aquests projectes generin prop de 3.000 llocs de treball. Des de l’agència es potencien, especialment, els projectes d’economia social, turisme sostenible i l’ocupació laboral de les dones

Segons el balanç municipal, Barcelona es troba "en una fase de clara recuperació econòmica". Ho confirmen dues xifres: que ja s'ha recuperat del 70 % dels llocs de treball que es van perdre durant la crisi i el creixement —d'un 13 %— del nombre de societats mercantils.

El primer i el segon tinents d'alcalde, Gerardo Pisarello i Jaume Collboni, han fet balanç conjunt del servei de Barcelona Activa i, de retruc, de l'estat econòmic de la ciutat. Per Pisarello, l'agència municipal es confirma com una "eina molt potent" per impulsar determinats sectors estratègics. En total, durant el 2016 es van assessorar 2.556 projectes empresarials i d'aquests, 1.600 es van acabar constituint com a empresa, cosa que pot acabar generant 3.000 llocs de treball a la ciutat.

El 2016, a més, es van consolidar dos dels nous programes de l'agència, el Fu turisme, destinat a impulsar projectes de turisme sostenible, i el d'Emprenedoria social. Són dos dels sectors estratègics que vol potenciar aquesta "nova orientació" que li vol donar el govern de Barcelona en Comú. Des de Barcelona Activa "no es fa una orientació indiscriminada", assegura Pisarello, sinó que són "selectius" perquè els projectes que s'impulsen puguin tenir "un retorn social a la ciutat".

Barcelona recupera els nivells precrisi

"Les dades econòmiques comencen a ser positives" afirma el segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni. Ho demostra el nombre de societats mercantils que "van créixer un 13 %" el 2016. Se n'han constituït 8.755 de noves, la xifra més alta des del 2007. I també ho demostren les dades de l'atur, que han recuperat en un 70 % els nivells anteriors a la crisi econòmica.

Per Collboni, una altra mostra que l'economia es mou és l'èxit del programa Llança't, que eximeix del pagament d'impostos municipals els nous autònoms durant el primer any. El programa, que es va posar en marxa a la tardor, ha rebut 2.000 sol·licituds, cosa que representa un pressupost de 4 milions d'euros.