Ha arribat l’estiu

L'estiu astronòmic ha arribat a les 18.38 h d'aquest diumenge. En sincronia amb la meteorologia, l'estiu s'ha presentat acompanyat efectivament de calor i xafogor. Les platges de la Barceloneta estaven plenes, encara que, per banyar-se, l'aigua encara està fresca. Els més menuts ja estan de vacances, però la majoria de barcelonins encara trigaran a marxar. La nova estació durarà 93 dies i 15 hores.

Aquest diumenge és el solstici d'estiu, el moment en el qual el sol es troba a més altura respecte de l'horitzó. Avui els raigs solars fan un angle de 90 graus al tròpic de Càncer, situat a 23,5 graus de latitud nord. A Barcelona, l'angle al migdia d'aquesta jornada arriba a ser de fins a 72,1º. Aquests són, per tant, els dies en què ens podem arribar a cremar més de tot l'any, ja que la radiació solar arriba de forma molt efectiva a terra, i l'energia per unitat de superfície és molt més gran que no pas a l'hivern.

Avui les platges de la Barceloneta estaven plenes a vessar. Malgrat que l'aigua encara està una mica fresca, ja fa dies que els barcelonins aprofiten les altes temperatures de la primavera per passar el dia a la platja. Alguns ja van començar a remullar-se per Setmana Santa i tots coincideixen a apuntar que sembla que aquest serà un estiu especialment calorós.

L'estiu enguany arriba acompanyat de calor i xafogor, tot i que ens portarà també un canvi de temps que, si bé no es notarà gaire a Barcelona, sí que ho farà cap a l'interior i el Pirineu, on els ruixats i les tempestes de tarda seran freqüents entre dimarts i el dia de Sant Joan. Més enllà, els mapes estacionals apunten a un estiu amb temperatures molt properes a la normalitat, però amb precipitacions que, sobretot a l'interior i al Pirineu, podrien ser superiors a les habituals.

El sostici d'estiu també coincideix amb el dia més llarg de tot l'any. Avui tenim un total 15 hores i 10 minuts de llum solar, aproximadament sis hores més que el dia del solstici d'hivern. Són dies per aprofitar sobretot al carrer, però malauradament molts encara no estan de vacances. Els únics, els escolars. Organitzar el dia a dia amb un nen ociós a casa és especialment complicat. Les colònies, les vacances intercalades però especialment els avis són les ajudes principals per mirar de passar l'estiu en família.