Els nivells de partícules en suspensió que han obligat a activar un preavís comencen a baixar

La qualitat de l'aire ha empitjorat a la conurbació de Barcelona a causa d'una intrusió de pols africana des de diumenge. La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA) va emetre un avís preventiu atesos els nivells elevats de partícules en suspensió. El preavís no es convertirà en episodi de contaminació perquè aquest dijous al vespre la pols en suspensió ja ha començat a marxar.

Excés de partícules en suspensió

L'arribada de pols sahariana ha fet incrementar els nivells de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en bona part de les estacions de Barcelona i l'àrea metropolitana. Segons la normativa europea, els mesuraments no haurien de superar els 50 micrograms de PM10 però a l'estació de Gal·la Placídia s'ha arribat als 114 micrograms per metre cúbic d'aire i a la del Poblenou, el màxim assolit és de 95 micrograms.

Millorar la comunicació amb la població

Amb l'avís emès per la XVPCA també es fan recomanacions a la ciutadania com reduir els desplaçaments amb vehicle privat, utilitzar el transport públic i fer trajectes a peu o en bicicleta per rutes amb menys volum de trànsit. De fet, aquest matí els panells informatius de les rondes de Barcelona han alertat de la situació i han recomanat l'ús del transport públic.

La Generalitat i l'Ajuntament estan treballant per millorar la comunicació amb els ciutadans perquè el missatge d'alerta arribi amb més antelació. Alguns conductors aquest matí s'han queixat que s'han trobat amb la informació a les rondes quan ja és no és possible agafar l'alternativa del transport públic. "Estem treballant per poder detectar les situacions de contaminació amb més previsió", ha assegurat Rius.

No es preveu passar a episodi de contaminació

La situació meteorològica d'anticicló no ha contribuït a millorar aquests nivells de partícules en suspensió perquè fa que la pols africana s'estanqui. Tot i això, Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, ha confirmat que no preveuen que el preavís es converteixi en episodi de contaminació. De fet, aquest dijous al vespre els nivells de partícules en suspensió registrats a les estacions de mesura ja han començat a minvar.