Barcelona publicarà en un web totes les ofrenes de l’atemptat del 17-A

S’han catalogat 4.653 documents que es podran consultar al web No tinc por, quan s’arribi al primer aniversari del l’atac

L'Ajuntament de Barcelona prepara un web per publicar els documents recollits a la Rambla els dies posteriors a l'atemptat del 17 d'agost. De moment s'han catalogat 4.653 documents de condol i record cap a les víctimes, que es digitalitzaran perquè es puguin consultar a Internet quan es commemori el primer aniversari dels fets.

Poc després de l'atemptat terrorista que va sacsejar Barcelona el 17-A, els ciutadans van anar dipositant a la Rambla milers de mostres de condol i de suport a les víctimes. S'hi van deixar tota mena d'objectes, des d'espelmes, fins a flors, ninos de pelfa i també notes amb missatges de solidaritat, que els equips del Museu d'Història de Barcelona i de l'Arxiu Municipal han netejat i catalogat.

En total s'han catalogat 4.653 missatges, documents i notes, que també es digitalitzaran perquè puguin ser consultats al web No tinc por, que es publicarà per commemorar el primer aniversari dels atemptats, el 17 d'agost de 2018.

A aquests documents caldrà sumar-hi els 13.000 objectes que la gent va deixar al mosaic de Joan Miró després de l'atac. A hores d'ara el Museu d'Història de Barcelona ja ha catalogat 5.000 dels objectes, i un cop finalitzats els treballs, aquests també s'incorporaran al portal web que tindrà forma de memorial digital.

Després de la digitalització es farà una selecció dels objectes i documents feta amb criteris científics i, probablement, també artístics i de contingut, per conservar-ne una petita mostra. Finalment, es procedirà, com és habitual, a la fase de restauració per conservar-ho tot en bon estat.

Aquesta  iniciativa és semblant a la que va fer París el 2015, que també va obrir un web el 2015 en què es poden consultar algunes de les cartes i notes que es van deixar després dels atacs a la sala Bataclan.

Un memorial permanent a la Rambla

Mentre s'avança en la creació d'aquest web, l'Ajuntament estudia com ha de ser el futur memorial físic i permanent  que s'instal·larà a la Rambla. Aquest s'està dissenyant en una comissió en què hi ha representants de diversos departaments municipals, experts externs, i amb l'assessorament del Consell d'Art Públic. A més, dins del projecte de reforma integral de la rambla, s'està dissenyant una senyalització que evoqui l'atemptat.