L’Ajuntament ordena la clausura de 49 associacions cannàbiques des del juny

Des del mes de juny, l'Ajuntament ha enviat una ordre de tancament a 49 associacions de consum de cànnabis, el 34% dels clubs que hi ha a la ciutat. La majoria són al districte de l'Eixample (11) i a Ciutat Vella (16). Les causes principals són la ventilació insuficient dels locals i els problemes de convivència amb els veïns.

L'alcalde accidental de Barcelona, Joaquim Forn, ha explicat que des del mes de juny hi ha hagut 145 inspeccions en locals distribuïts per tota la ciutat, en el marc de l'operació Sativa. Un dels objectius del consistori és reduir els problemes de convivència, evitar la captació de turistes, la promoció del consum, així com la presència de menors d'edat o traficants. D'aquests, s'ha enviat una notificació de cessament de 49 locals, la Guàrdia Urbana n'ha precintat 13 en les darreres hores - 10 a Ciutat Vella i tres a Horta-Guinardó - i set han tancat de forma voluntària.

Joaquim Forn ha afirmat que el consistori,  juntament amb fiscalia i professionals de l'àmbit mèdic, "està treballant en una regulació pròpia" que fixarà les condicions per desenvolupar l'activitat d'aquest sector. Actualment, les associacions de cànnabis que s'instal·len a la capital catalana no necessiten cap llicència d'activitat, només han d'estar registrades com a entitat i han d'enviar una notificació a l'Ajuntament. Un fet que, segons el consistori, ha afavorit la proliferació d'aquests locals. En aquesta línia, el 13 de juny va entrar en vigor la suspensió dels permisos per obrir i també ampliar associacions de cànnabis durant un any .

 

La Fedcac (Feederació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya) critica que es tracta d'un "procediment injust i arbitrari" que s'està duent a terme "per raons polítiques" i que és "un atac contra el dret de reunió". Des de la federació han explicat que s'han trobat amb representants de salut de tots els partits polítics del consistori per tractar sobre la regulació de les associacions de cànnabis.

Un dels locals afectats pertany a l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (AbcdA). Situat a l'avinguda del Marquès d'Argentera 21, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, aquest dilluns va rebre una notificació en què se'ls indica que l'espai expulsava aire contaminant. El local va tancar les portes aquest dimarts per començar les reformes necessàries i no tornarà a obrir fins la seu no s'adeqüi a la normativa. Mentrestant, manté oberta una altra sala, situada al carrer del Mar.

Les associacions de cànnabis es van constituir en una plataforma ara fa sis mesos per demanar la regulació del consum d'aquesta substància.