Les associacions d’afectats preveuen tornar a la via judicial per les clàusules terra

Denuncien que, malgrat el decret del govern espanyol, les entitats no estan retornant tots els diners als usuaris

Segons l'AICEC-ADICAE (l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya), els bancs estan cometent moltes irregularitats en el retorn de les clàusules sòl. Per això, des de l'associació ja estan preparant-se per tornar a portar les irregularitats als tribunals. També s'organitzen per donar a conèixer una altra clàusula abusiva, la que fa referència a les despeses per la constitució de les hipoteques. Una sentència de finals del 2015 del Tribunal Suprem va declarar que no se n'han de fer càrrec només els clients. En espera de saber quants diners es poden reclamar, es preveu que hi haurà una nova onada de reclamacions.

El gener del 2017 es va començar a aplicar el Reial decret del govern espanyol que estableix un mecanisme perquè els bancs tornin les clàusules terra als clients dels bancs afectats. Aquest mecanisme es va adoptar després d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra la clàusula terra. D'aquesta manera es volia que els clients dels bancs recuperessin els diners sense haver de recórrer als jutjats, que haurien quedat col·lapsats.

Passats uns mesos, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona i els usuaris denuncien que les entitats no estan complint. La coordinadora d'AICEC-ADICAE, Isabel Pons, explica que "ens trobem amb tantes irregularitats que no entenem com no hi ha actuacions més contundents de cara a les entitats. Totes les persones que no han aconseguit una proposta favorable o que no és correcta tenen dret a anar a un procés judicial. Des de l'associació ho tenim clar i començarem a fer reunions sobre com plantejarem els processos judicials".

A més, hi ha una altra clàusula que pot portar més casos als jutjats. Es tracta de la clàusula sobre les despeses del contracte hipotecari. Una sentència del Tribunal Suprem de finals del 2015 establia, per a un cas concret, que la clàusula era abusiva per ser massa àmplia (feia referència a moltes despeses) i perquè determinava que els clients havien d'assumir tots aquests costos. Des les associacions també volen portar demandes col·lectives sobre aquest cas als tribunals, tot i que falta que l'Administració o alguna instància judicial especifiqui quines despeses han de pagar els clients de les entitats i quines els mateixos bancs. Segons Paz Cano, la vocal de la comissió normativa de l'ICAB, "el Suprem va declarar nul·la una clàusula però no va donar les quantitats perquè no se li va demanar. No s'ha pronunciat sobre les quantitats que es poden reclamar".