La plaça d’en Joanic, una plaça del segle XIX

La plaça d'en Joanic, a la Vila de Gràcia, rep el nom dels antics propietaris dels terrenys. Des d'aleshores, principis del segle XIX, n'ha mantingut la denominació. El nom i el caràcter de plaça de sorra l'han acompanyada.

L’any 1806, Josep Joanich els va comprar, però no va ser fins a 1877 quan el seu nét Esteve Joanich va parcel·lar la zona. La plaça quedava delimitada per la masia de Can Compte, que es va enderrocar i el 1934 es va urbanitzar. Amb aquesta actuació es va guanyar espai, es va crear l’eix del carrer de Pi i Margall i es van ampliar les voreres del carrer de l’Escorial.

La plaça de terra va acollir a finals del segle XIX un mercat diari a l’aire lliure i es va convertir en el tercer mercat de Gràcia juntament amb el de la Llibertat i el de la plaça de la Revolució. Més tard, es va transformar en l’espai dels firaires i els cavallets durant la festa major.

L’espai no ha deixat de tenir usos i durant la Guerra Civil s’hi va fer un refugi antiaeri, del qual ara només queda una part. Amb la construcció d’un aparcament soterrani es va eliminar part del refugi i se’n va tapiar l’accés. La plaça d’en Joanic es manté al llarg del temps com una de les poques places de Gràcia de terra.