El pare Millán va introduir el bàsquet a l’Escola Pia i va assentar-ne les bases

El pare escolapi Eusebi Millán va ser l'impulsor de la pràctica del bàsquet a Catalunya i a Espanya. La seva passió per l'esport i la seva dedicació per fer un reglament que oficialitzés el joc va ser decisiva. Tot i això, no va ser el primer a donar-lo a conèixer aquí.

El pare Millán era un escolapi nascut el 16 de desembre de 1886 a Quiñonería, Sòria, però que es va arrelar plenament a Catalunya. Després d'una estada de 10 anys a Cuba, va tornar meravellat pel nou esport que hi havia descobert, el “basketball”, d'origen americà. Per això el va voler importar a l'Escola Pia Sant Antoni, un centre amb més de 200 anys d'història que el 1815 ja estava en funcionament.

La metodologia d'ensenyament del centre es basava en una formació integral, i sempre abocada també a l'ensenyament professional. Amb aquesta mentalitat oberta, quan el pare Millán va proposar la introducció d'un esport nou, el bàsquet, basat en valors com el respecte i el joc net, la direcció del centre no hi va posar cap inconvenient.

Tot i que el bàsquet es va practicar per primer cop a l'Escola Vallparadís de Terrassa, a través del pedagog Eladi Homs, que l'havia conegut en una estada als Estats Units, el sacerdot escolapi Eusebi Millán és l'artífex indiscutible de la implantació a Catalunya i Espanya d'aquest esport. Tot va començar amb la instal·lació de dues cistelles rudimentàries al pati de l'Escola Pia Sant Antoni. Actualment des del Casal de l'Escola Pia Sant Antoni encara s'organitzen moltes competicions, escolars i federades, de molts esports i el bàsquet és la punta de llança de l'esport a l'escola.

El 1922 els seus exalumnes van fundar el Laietà BBC, entitat que va passar a la història com a degana dels clubs espanyols. I el primer partit es va disputar entre el Laietà i el CD Europa el 8 de desembre del mateix any.