Àrtic: 6 personatges voyeurs del cinema

Josep Lambies ens parla d’homes que espien rere la porta

El cineasta basc Pedro Aguilera ha estrenat ‘Demonios tus ojos’, un ‘thriller’ eròtic amb un personatge ‘voyeur’.

Ivana Baquero, protagonista de la pel·lícula 'Demonios tus ojos' ens explica la història d’un incest. Això és un home director de cinema que un dia perdent el temps per Internet entra en una web de pornografia i troba un vídeo molt amateur de la seva germana fent l’amor. I és una imatge que l’obsessionarà i transtornarà fins a límits luxuriosos. El personatge és un ‘voyeur’, és a dir que gaudeix espiant. De fet, dins d’aquesta bogeria, el paio col·loca una càmera a l’habitació de la seva germana per veure com es canvia la roba, com es masturba, com té relacions sexuals amb el seu xicot.

1.- Psicosi: el primer de tots és l’adorat Anthony Perkins transformat en el terrible conserge del motel Bates a ‘Psicosi’. Nornam Bates, aquest personatge ingenu, naïf, com un nen petit, tancat en aquesta habitació plena d’ocells dissecats mira per un forat i descobreix la dona en roba interior. Janet Leigh amb els seus sostens punxeguts perfectament emmarcada en el cercle trepanat a la paret no sap que hi ha algú que observa els seus moviments. I hi ha un detall, el quadre que ell despenja representa una escena bíblica que és la de Susana i els vells, la noia jove que va a banyar-se en un riu i és atacada per dos ancians amb la carn magre que l’havien estat observant des de darrere els arbres i ara van a fotre-li mà.

2.- Blow up: la fantasia pop per excel·lència. David Hemmings amb la camisa descordada i els ulls de llobarro s’entreté disparant el flash de la càmera com si ejaculés a sobre de la seva model, amb aquests crits orgàsmics, aquestes exigències de catre. Podríem dir que Hemmings no feia l’amor amb el seu membre viril sinó amb el canó de l’objectiu. Per ell el sexe era un acte de pura contemplació.

3.- Doble cos: Brian de Palma fa un homenatge vuitanter ultrakitsch a algunes de les grans pel·lícules de Hitchcock, sobretot a ‘La finestra indiscreta’, amb aquest paio que aprofita el zoom d’aquest telescopi per entrar en aquest apartament on Deborah Shelton fa aquest lap dance, pensant-se que ningú no la veu. Si has vist la pel·lícula recordaràs que aviat descobreix que aquesta noia de la qual no sap res està en perill, i que hi ha un home amb la cara deformada que vol perforar-la amb una maquinota elèctrica amb un broc que fa forma d’esprial. Un film de suspens salpebrat amb alguna parafília sexual.

4.- El cuarto hombre: L’ull que cau per l’espiell, tot llefiscós, amb aquesta cua de venes viscoses que llisquen per la fòrmica de la porta.

5.- El voyeur: parlarem d’un dels noms claus del cine eròtic de culte. Aquesta pel·lícula era explícita al cent per cent, diguem que s’hi veia còpula.  Aquest home estava obsessionat amb el parrús de la rossa escultòrica que té al davant, provocant-lo, i que ens ensenyava que tenia una bona catifa de pèl púbic. El cas és que el que li interessava realment no era enllitar-s’hi, sinó poder-se’l mirar, de lluny, mentre ella es canviava de roba.

6.- Blue velvet: mai no està de més passar per David Lynch, i menys encara si es tracta de moments tan retorçats com aquest. Com deia Slavoj Zizek, un psicoanalista txec que ha fet molta teoria sobre el cinema, aquesta escena encarna el trauma del nen que una nit obre la porta del dormitori dels seus pares i els descobreix fent l’amor. I ens diu que aquesta imatge li quedarà impresa en la memòria, que l’arrossegarà al llarg dels anys i que això farà que tingui molts més punts de convertir-se en un psicòpata. Compte amb el que mires, que pots acabar fotut.