Àrtic: Sis personatges voyeurs del cinema

El Josep Lambies ens parla d’homes que espien rere la porta

El cineasta basc Pedro Aguilera ha estrenat ‘Demonios tus ojos’, un thriller eròtic amb un personatge voyeur.

Ivana Baquero, protagonista de la pel·lícula 'Demonios tus ojos' ens explica la història d’un incest. Això és un home director de cinema que un dia, mentre perd el temps per internet, entra en un web de pornografia i troba un vídeo amateur de la seva germana fent l’amor. I és una imatge que l’obsessionarà i trastornarà fins a límits luxuriosos. El personatge és un escopòfil o voyeur, és a dir, que gaudeix espiant. De fet, dins d’aquesta bogeria, el paio col·loca una càmera a l’habitació de la seva germana per veure com es canvia la roba, com es masturba i com té relacions sexuals amb el seu company.

1.- 'Psicosi': el primer de tots és l’adorat Anthony Perkins, transformat en el terrible conserge del motel Bates a ‘Psicosi’. Nornam Bates, aquest personatge ingenu, naïf, com un nen petit, tancat en aquesta habitació plena d’ocells dissecats mira per un forat i descobreix una dona en roba interior. Janet Leigh, amb els seus sostenidors punxeguts, no sap que hi ha algú que observa els seus moviments. I hi ha un detall, el quadre que ell despenja representa una escena bíblica que és la de Susanna i els vells, la noia jove que va a banyar-se en un riu i és atacada per dos ancians que l’havien estat observant des de darrere els arbres i van a fotre-li mà.

2.- 'Blow up': la fantasia pop per excel·lència. David Hemmings, amb la camisa descordada i els ulls de llobarro, s’entreté disparant el flaix de la càmera com si ejaculés a sobre de la seva model, amb crits orgàsmics. Podríem dir que Hemmings no feia l’amor amb el seu membre viril sinó amb el canó de l’objectiu. Per ell el sexe era un acte de pura contemplació.

3.- 'Doble cos': Brian de Palma fa un homenatge dels 80 molt kitsch a algunes de les grans pel·lícules de Hitchcock, sobretot a ‘La finestra indiscreta’, amb aquest paio que aprofita el zoom d’un telescopi per entrar en l'apartament en què Deborah Shelton fa un lap dance, pensant-se que ningú no la veu. Un film de suspens amb alguna parafília sexual.

4.- 'El cuarto hombre': l’ull que cau per l’espiell, tot llefiscós, amb aquesta cua de venes viscoses que llisquen per la fòrmica de la porta.

5.- 'El voyeur': parlarem d’un dels noms clau del cine eròtic de culte. Aquesta pel·lícula és explícita al 100 %.  Un homes està obsessionat amb la part genital de la rossa escultòrica que té al davant, que el provoca. El cas és que el que li interessa realment no és enllitar-s’hi, sinó poder-se’l mirar, de lluny, mentre ella es canvia de roba.

6.- 'Blue velvet': mai no està de més passar per David Lynch, i menys encara si es tracta de moments tan retorçats com aquests. Com deia Slavoj Zizek, un psicoanalista txec que ha fet molta teoria sobre el cinema, aquesta escena encarna el trauma del nen que una nit obre la porta del dormitori dels seus pares i els descobreix fent l’amor. I ens diu que aquesta imatge li quedarà impresa en la memòria, que l’arrossegarà al llarg dels anys i que això farà que tingui molts més punts de convertir-se en un psicòpata.