Campanya d’artistes i veïns perquè no facin pisos al “mur del Born”

Artistes i veïns del barri de la Ribera s'han començat a mobilitzar perquè no es construeixi un bloc de pisos al solar on, des de 2009, diversos artistes ubiquen les seves obres. És a la cruïlla del carrer dels Canvis Nous amb el de la Nau i, segons explica una de les artistes, Penélope Maldonado, "s'ha convertit en un espai únic d'art col·lectiu".

Ara fa uns sis anys que els artistes Francisco "el Pájaro" o Vegan Bunnies van començar a instal·lar les seves obres de forma temporal en aquest solar. Penélope Maldonado va ser una de les pioneres i actualment hi té, per exemple, 43 grans cors que recorden els estudiants morts a Ayotzinapa, a Mèxic.

També hi ha obres més simbòliques com 'Un silló per a Tàpies', una gran cadira penjada del mur feta per Fabio de Minicis, un creador argentí que viu en un petit taller a tocar del solar. Ell també s'haurà de traslladar en breu, perquè el propietari del local se'l vol vendre. De Minicis assegura que "l'espai és un referent de l'art de carrer únic a tot l'estat, i fins i tot a Europa, un espai singular on l'art és a l'aire lliure i és gratuït". És per això que demana mediació a l'Ajuntament per intentar evitar que s'hi construeixi el bloc de pisos que preveu el propietari. De fet, va més enllà i proposa que l'espai es converteixi en una plaça oberta, amb una residència permanent d'artistes, un "espai de creativitat al centre de la ciutat, en línia amb la Barcelona més cosmopolita".

Per tot plegat, ja fa unes setmanes que s'ha impulsat una campanya a les xarxes socials en què amics i veïns capturen amb els mòbils imatges de la parcel·la amb l'objectiu d'il·lustrar i documentar la singularitat de l'espai.