Un any de visitants rècord a les platges fa témer pel desgast mediambiental

Les llicències dels xiringuitos finalitzen aquesta temporada i l’Ajuntament inicia un procés de reflexió sobre el model

Comença la temporada de bany al litoral de la ciutat, que s'allargarà fins al 17 de setembre. Les platges barcelonines van rebre 4,7 milions de persones el 2016, unes 900.000 més que el darrer recompte, fet el 2014. En aquest període els equipaments atenen el públic de 10.30 a 19.30 h.

Durant els darrers anys les platges de Barcelona han rebut cada any més visitants. El 2016 la xifra es va elevar a 4.739.271 persones, gairebé un milió més que el 2014. Amb tot, preocupa especialment el desgast ambiental que això implica al litoral barceloní. "No podem impedir a ningú que vagi a la platja però hem de conscienciar de l'impacte mediambiental", ha dit el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno. Per això un equip d'educadors ambientals rondaran per les platges i s'aproparan als usuaris per sensibilitzar-los sobre el tema.

Pel què fa als xiringuitos, enguany n'hi ha 17 en horari de 9 h a la mitjanit a les platges de Ciutat Vella i de 9 h a 2 h de la matinada al districte de Sant Martí. Són establiments amb servei de bar i terrassa de 100 metres quadrats. En total, 10 bars també tenen gandules i para-sols a la sorra, en un radi de 50 metres. Precisament aquest 2017 finalitzen totes les llicències dels xiringuitos i l'Ajuntament reflexionarà sobre el model. De moment, aquesta temporada quatre llicències de gandules han finalitzat i dues llicències de para-sols no han estat renovades, fet que suposa 1.800 metres quadrats més de sorra.

La temporada de bany a les platges barcelonines comença aquest dilluns, 29 de maig, i acabarà el diumenge 17 de setembre. Tres mesos i mig durant els quals estan en funcionament 126 lavabos públics, 31 dels quals són adaptats, i 97 dutxes. Els serveis d'atenció al públic seran de 10.30 a 19.30 h tots els dies de la setmana.

Enfrontaments entre els venedors ambulants i els amos dels xiringuitos

L'empresari Jordi Carbonell, propietari de tres xiringuitos a les platges de Barcelona des de fa 18 anys, ha explicat a 'La tarda de Barcelona', de betevé 91.0 fm, que viuen una gran "competència deslleial". Carbonell ha demanat més "control" i unes mateixes "normes per tothom", sobretot per frenar la venda ambulant. L'empresari ha assegurat que "això és increïble" i que, de vegades, "hi ha alguns enfrontaments" amb els responsables d'alguns dels locals.

Escolteu-ho aquí: