‘Amics per sempre’, de l’eufòria de Barcelona 92 a la guerra dels Balcans

Lluís-Anton Baulenas ens acosta a la història del Ferran, un jove que es troba immers en la guerra dels Balcans

'Amics per sempre', la novel·la de Lluís-Anton Baulenas, és una història dinàmica que contraposa dos fets coetanis: l'eufòria que es va viure durant els Jocs Olímpics de Barcelona 92 i la cruesa de la guerra dels Balcans. El protagonista de la història queda atrapat a Iugoslàvia durant el conflicte bèl·lic. Una situació límit que el canviarà per sempre i que li costarà superar a la seva tornada a Barcelona.

L'escriptor de Sant Andreu Lluís-Anton Baulenas va escriure 'Amics per sempre' ara fa quatre anys. Assegura que ha volgut mostrar com els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i la preparació de l'esdeveniment van captar tota l'atenció de la societat, sense veure-hi més enllà, el que passava a la resta d'Europa. És el cas de la guerra als Balcans, en què es troba atrapat el protagonista de la història, el Ferran. Amb aquesta novel·la, Baulenas fa una crítica a la situació d'hipnosi que provoquen els Jocs Olímpics i comenta que es podria haver aprofitat que Barcelona era el centre d'atenció per mostrar solidaritat amb el conflicte.

La transformació dels barris i ciutats és un altre dels temes que emmarquen la història. Es mostra com era la Catalunya en aquest any portant el protagonista per diferents subseus olímpiques com Banyoles, Vic o la Seu d'Urgell. Sant Andreu, on va néixer Baulenas, també hi apareix breument. L'autor no descarta escriure en un futur una novel·la que centri la seva acció en aquest barri.

Lluís-Anton Baulenas és escriptor, traductor i dramaturg que col·labora amb diferents mitjans de comunicació. Té més d'una quinzena de novel·les publicades i les seves obres 'Amor d'idiota' (2003), 'Àrea de servei' (2007) i 'La vostra Anita' (2015) han estat adaptades al cinema per director Ventura Pons. Les seves publicacions han merescut guardons com el Carlemany, el Ramon Llull, el Prudenci Bertrana o el Sant Jordi. 'Amics per sempre', la seva darrera novel·la, va ser guardonada al novembre de 2016 amb el 28è Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira.