Professionals de la salut mental recomanen evitar sobreexposició a informacions sobre terrorisme

Les mesures excepcionals i la constant presència policial que hi ha en moltes ciutats europees després dels atemptats de París, també a Barcelona, poden dificultar la tornada a la normalitat dels ciutadans. Els professionals de la salut mental i els trastorns de conducta aconsellen evitar situacions d'alerta innecessàries, i recorden que la sobreexposició a aquest tipus d'informacions no és aconsellable.

Segons els psicòlegs i psiquiatres, la por és un mecanisme de defensa, que posa les persones en alerta i pot ser útil per evitar riscos. Però estar constantment exposats a situacions excepcionals, dispositius de seguretat molt visibles i informacions sobre l'atemptat pot generar angoixa, i això condueix a prendre decisions inadequades. Els professionals aconsellen aturar-se a pensar abans d'actuar. Segons el catedràtic de psiquiatria i director de l'Institut de Neuropsiquiatria de l'Hospital del Mar, Antoni Bulbena, "tant les respostes de por com les respostes de superseguretat, és molt probable que siguin poc eficients."

Els professionals de la salut mental alerten que la por s'encomana ràpidament. Les xarxes socials, que poden ser útils, també poden actuar com a agent multiplicador quan es produeix una tragèdia. Igualment, aconsellen no informar de forma excessiva sobre les falses alarmes ni donar detalls escabrosos en cas d'atemptat. A més, diuen, es podrien evitar situacions de por generalitzada seguint alguns models matemàtics de propagació de notícies, que permeten preveure la resposta als estímuls per part de la ciutadania.

Els missatges alarmistes o les imatges repetitives generen ansietat en un 15 % de la població i afecten especialment col·lectius vulnerables, com ara les persones amb problemes de salut mental o els infants. En el cas dels nens, s'aconsella explicar-los els fets amb les seves paraules i no sobreexposar-los a la informació. Segons la terapeuta per la gestió de les emocions i l'estrès Ana Lombard, els nens i nenes de menys de 10 anys no haurien de veure determinades imatges als mitjans de comunicació i, en cas de ser més grans, han de consumir poca informació al dia i fer-ho acompanyats d'un adult que pugui canviar de canal o donar-los explicacions en cas que es tracti de fets impactants.

Els especialistes també recomanen mantenir les rutines, reflexionar sobre els fets i dipositar confiança en els cossos de seguretat, encarregats de prevenir situacions de risc. També és recomanable no fer cas de certs missatges alarmistes que circulen a través dels telèfons mòbils i entendre que la prevenció del terrorisme no sempre és al nostre abast.