Salut alerta que es manté el consum abusiu d’alcohol entre els joves

Un de cada quatre joves catalans d'entre 14 i 18 anys admet haver consumit més de cinc copes en una sola nit almenys una vegada en els darrers 30 dies. Pel que fa als adults, les dades indiquen que un de cada cinc abusa de l'alcohol, com a mínim, un cop al mes. Durant el 2015 més de 2.000 persones a Barcelona van iniciar tractaments per rehabilitar-se de l'addicció a l'alcohol.

Coincidint amb el dia sense alcohol, que se celebra el 15 de novembre, el Departament de Salut ha organitzat per tercer any consecutiu la Setmana de la Sensibilització sobre els riscos de l'alcohol. Es tracta d'unes jornades per alertar dels riscos del que es coneix com "binge drinking", és a dir, la ingesta elevada de begudes alcohòliques en una mateixa sessió de consum. Els joves d'entre 15 i 29 anys són els presenten una major prevalença de borratxeres, especialment durant els caps de setmana. Els adults d'entre 30 i 64 són els que consumeixen més quantitat d'alcohol, però de manera més repartida.

Danys a les persones properes

L'alcohol és la substància addictiva que genera més danys a terceres persones, que la majoria de vegades són familiars o amics. Es calcula que en un de cada tres accidents de trànsit el conductor estava sota els efectes de l'alcohol, i que un 40 % dels catalans admet haver patit alguna conseqüència negativa derivada del consum abusiu d'alcohol d'una altra persona.

Davant d'aquesta situació, el Departament de Salut insisteix en la necessitat que les tasques de prevenció es facin de manera transversal. Començant per la família, amics i escola, i acabant per les campanyes de prevenció que plantegen les administracions.

Trencar l'aïllament

Un dels impediments més importants per deixar de beure i encara la rehabilitació és la dificultat de recuperar els lligams familiars, socials o laborals perduts a causa dels problemes amb la beguda. Per això hi ha entitats com els Centres d'Atenció i Seguiment a la Drogoaddicció (CAS), que faciliten la interacció de les persones addictes amb entitats socials i persones que els ajuden a recuperar l'autoestima i la capacitat de relació social. L'any 2015, a Barcelona, 2.146 persones van iniciar tractaments de rehabilitació per addicció a l'alcohol, mentre que el 2014 van ser 1.932.