L’Ajuntament limita els diners de la taxa turística destinats a promoció

El govern municipal ho justifica per invertir la recaptació d’aquest impost a compensar les zones de la ciutat amb més pressió

Turisme de Barcelona ja no rebrà aquest any la meitat dels diners que l'Ajuntament es queda de la taxa turística. El govern municipal ha limitat a 4,5 milions d'euros l'aportació que el consistori farà a aquest consorci, que destina els diners a promoció turística. L'equip d'Ada Colau vol dedicar la major part dels ingressos a compensar les zones amb més pressió de visitants. Aquest 2017, l'Ajuntament preveu ingressar 12 milions d'euros amb aquest impost, quatre milions més que l'any passat, perquè la Generalitat li cedirà el 50 % de tot el que recapti a la ciutat.

La nova Llei de pressupostos de la Generalitat del 2017 estableix que ha d'assignar a l'Ajuntament la meitat de tot el que el govern català recapta a Barcelona amb la taxa turística,  i no el 33 % com fins ara. Per això, el consistori preveu un increment de quatre milions d'euros en els ingressos d'aquest impost respecte al 2016, quan es van ingressar 7,9 milions d'euros. L'augment es deu també a la taxa de 0,65 € que paguen els creueristes que estan menys de 12 hores a la ciutat, i l'increment de l'impost als pisos turístics, que ara és de 2,25 € per persona i nit a Barcelona.

Des del 2013, l'Ajuntament cedia la meitat dels ingressos de la taxa turística a Turisme de Barcelona. El regidor de Turisme, Agustí Colom, ha dit que a partir d'enguany es limitarà aquesta quantitat a 4,5 milions d'euros per destinar més part dels ingressos a finançar actuacions que tinguin un "retorn a la ciutadania". És el cas, per exemple, dels diners que es destinaran a reforçar els busos que van a la Barceloneta, les millores de pavimentació a la plaça de Catalunya, la nova programació d'agost al Teatre Grec o les obres de restauració al Monestir de Pedralbes.