L’Ajuntament estrena un espai web per rendir comptes a la ciutadania

Un centenar de persones participen en les primeres Jornades Transparència i Bon Govern que organitza el consistori

L'Ajuntament de Barcelona organitza, aquest dilluns i dimarts, les primeres Jornades sobre Transparència i Bon Govern, una iniciativa oberta a personal tècnic i càrrecs electes de les administracions públiques amb l'objectiu de reflexionar sobre un model de gestió pública basat en l'eficiència, l'ètica i la participació. En aquest context, el govern municipal ha anunciat la creació d'un nou espai de rendició de comptes dins el portal Decidim.Barcelona.

"Partim de la base que no existeix cap mecanisme que sigui una solució global contra les males pràctiques o la corrupció, sinó que hem d'establir múltiples eines" ha afirmat durant la presentació de les jornades la regidora de Participació de l'Ajuntament, Gala Pin, per a qui la rendició de comptes també "ens ha de permetre establir un diàleg i un pont de comunicació permanent entre els funcionaris la ciutadania".

El nou espai està estructurat en quatre grans eixos: els plans estratègics municipals i els processos participatius, la situació econòmica i pressupostària, els serveis i la gestió pública i la gestió ètica i el bon govern. Tot plegat, ha dit la regidora, amb la voluntat de prevenir les males pràctiques però també de ser més eficients, estar a l'altura dels reptes actuals i donar més protagonisme a la ciutadania.

Modernitzar les institucions

Recuperar la confiança dels ciutadans en les administracions públiques també implica, segons Gala Pin, modernitzar les institucions  tecnològicament i digitalment per tal de facilitar la transparència. En termes similars, el gerent de Recursos del consistori i director de l’Oficina de Transparència municipal, Joan Llinares, considera que cal modificar algunes "cultures antigues que dominen els procediments i la manera d'articular les administracions de cara als ciutadans".

Més mecanismes de prevenció

Pel director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, per garantir la integritat i les bones pràctiques institucionals, cal un codi ètic però també que el personal se'l faci seu i tingui un comportament ètic i eficient. En aquest sentit, ha destacat la importància d'establir mecanismes de prevenció i canals interns que garanteixin que es pugui alertar d'un mal comportament d'un company sense represàlies i respectant l'anonimat.

Les Jornades sobre Transparència i Bon Govern s'allargaran fins dimarts al migdia i estan organitzades per l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Oficina Antifrau de Catalunya i el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB.