La Generalitat ven dos edificis a l’Ajuntament a canvi de reduir part del deute

El consistori ha comprat dos edificis a la Generalitat per valor d'uns 30 milions d'euros en concepte de dació en pagament, una operació per reduir part del deute que té l'Administració catalana amb el consistori. Es tracta de l'antiga seu dels jutjats, situat a la via Laietana, i la nau principal del recinte de Can Batlló. Els immobles es destinaran a oficines municipals.

Aquesta operació patrimonial se suma a l'adquisició que l'Ajuntament farà dels terrenys de la Model, una operació valorada en 15 milions d'euros que també es restaran del deute de la Generalitat amb el consistori, que a l'agost estava xifrat en 164 milions. Passarà el mateix amb els altres dos immobles anunciats aquest dimarts, que es pagaran en concepte de dació en pagament.

Un dels immobles és l'antiga seu dels jutjats de primera instància, un edifici cèntric situat a la via Laietana i valorat en 14,7 milions d'euros. L'edifici, de vuit plantes, està infrautilitzat des de 2008, ja que només hi ha un ocupant a les dues primeres plantes, l'Institut Nacional d'Estadística. La resta de l'immoble, que té una superfície de 10.853 m2, està buit. El consistori el preveu convertir en oficines de l'Administració local, un moviment que permetrà estalviar uns dos milions d'euros en lloguer. Abans, però, s'haurà de rehabilitar i les reformes tindran un cost d'uns set milions d'euros.

L'altre edifici és la nau central de Can Batlló, un espai de 21.830 m2 valorat en 15,2 milions. L'espai es convertirà en les dependències municipals de l'Àrea d'Hàbitat Urbà, situades ara en cinc edificis de lloguer. El consistori hi traslladarà un miler de treballadors municipals i, amb aquesta operació, calcula estalviar 5,5 milions d'euros a l'any en lloguers. Les obres de transformació de la nau en edificis, però, tindran un cost d'uns 40 milions.

Segons la tintenta d'Economia, Sònia Recasens, l'operació "permet guanyar patrimoni, estalviar diners en despeses corrents de lloguer i destinar aquests diners a altres necessitats".