El govern aconsegueix l’abstenció de la CUP al PEUAT amb l’ampliació de l’àrea de decreixement

La CUP s'abstindrà en l'aprovació definitiva del pla d'allotjaments turístics (PEUAT) malgrat que no comparteix del tot el text. L'anunci s'ha fet després de conèixer que el govern ampliarà l'àrea de decreixement de places hoteleres als barris de Sant Antoni, Hostafrancs i el Poblenou, tal com demanaven la CUP i ERC. La proposta allunya CiU d'un possible acord, partidari de mantenir els límits inicials. Pel PP, el decreixement hauria de ser "una excepció i no la norma".

En un comunicat, la CUP Capgirem Barcelona ha reiterat sentir-se "decebuts" amb el PEUAT malgrat haver intentat "tensar el projecte cap al decreixement". Malgrat veure "insuficient" el text, han optat per l'abstenció perquè no aprovar el PEUAT portaria a "una situació de barra lliure" hotelera a tota la ciutat. El govern no en té prou amb l'abstenció de la CUP i necessita encara el suport d'un partit més per aprovar el pla.

L'anunci de la CUP s'ha fet just el dia en què, en una entrevista a 'El País', la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el govern ampliarà la prohibició de fer nous hotels als barris de Sant Antoni, Poblenou i Hostafrancs. Aquesta era, precisament, una de les condicions que ERC i la CUP havien posat sobre la taula. En una roda de premsa aquest dimecres, però, malgrat la insistència de la premsa, Sanz no va voler concretar aquest escenari.

CiU manté la mà estesa al govern

El regidor de CiU Jordi Martí ha dit que estan en contra d'ampliar la zona de decreixement i ha lamentat que el govern es decanti per "plantejaments més restrictius" al costat dels partits d'esquerres. Tot i això, ha dit que CiU manté la porta oberta a negociar el PEUAT si el govern ho vol. Martí ha explicat que CiU era partidària de mantenir els límits inicials de la zona de decreixement i convertir la resta de la ciutat en una sola àrea amb "ràtios de creixement revisables" cada dos anys.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, s'ha mostrat contrari al decreixement turístic, i ha dit que si ha d'existir "ha de ser l'excepció en carrers particularment saturats". El líder municipal del PP ha reclamat al govern que el PEUAT estigui "blindat jurídicament" per evitar impugnacions. Des del PSC, la portaveu Carmen Andrés ha dit que el PEUAT és un treball conjunt del govern després que alguns grups hagin insinuat divergències de criteris entre els dos socis.