La UGT alerta de l’augment alarmant d’agressions als treballadors de la DGAIA

Critiquen que nombrosos centres no han aplicat el protocol de prevenció en situacions violentes, vigent des del juliol del 2017

El sindicat UGT ha denunciat a Inspecció de Treball que ha incrementat la inseguretat dels professionals que treballen als 15 centres públics de la DGAIA (Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència). Assenyalen que en els darrers quatre anys s'han multiplicat per cinc els accidents per agressió o contenció dels menors ingressats, que el 2017 han arribat a 235. La Generalitat no ha volgut manifestar-se.

El sindicat considera que l'augment dels accidents és alarmant i denuncia que el Consorci de Serveis Socials de Barcelona encara no ha desenvolupat una política clara de salut laboral per als treballadors dels tres centres d'infància públics de la ciutat: el CRAE Toni Julià i Bosch, la Comunitat Infantil de Sant Andreu i el centre d'acolliment Els Llimoners.

En aquest darrer cas, el sindicat assenyala que era un centre especialitzat en infància de zero a 12 anys que ara, amb l'arribada de menors estrangers no acompanyats, acull adolescents i ha de gestionar problemàtiques noves i per a les quals els professionals no estan preparats.

El responsable de centres d'infància i adolescència públics de la UGT, Pedro González, alerta que es produeixen agressions de tot tipus -des de cops de puny fins a puntades o llançament d'objectes- i demana poder fer les contencions dels menors "amb garanties, amb personal de seguretat i personal preparat".

Pel que fa a l'augment d'agressions, el sindicat ho valora com una major sensibilització de les plantilles perquè "surti a la llum la realitat de violència i de situacions molt conflictives que sorgeixen als centres". I demana a les administracions que es faci un registre acurat de totes les agressions i detecti els casos de conductes violentes reiterades per tractar-los de manera aïllada.