2,5 milions per impulsar un programa d’inserció que formarà un centenar d’agents energètics

L'Ajuntament i Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) han signat un conveni per impulsar un programa d'inserció laboral per formar més d'un centenar d'agents i informadors. La mesura, que té un pressupost de 2,5 milions d'euros, vol fer front a la pobresa energètica i promoure la inserció laboral entre persones en risc d'exclusió social.

La proposta preveu formar persones aturades de llarga durada del sector de la construcció i oferir-los formació per convertir-se en agents i informadors energètics. Els contractes seran de sis mesos i tindran la funció d'assessorar els propietaris d'unes 5.000 llars. Aquests empleats faran auditories a les llars amb pobresa energètica per disminuir l'import de la factura i millorar l'eficiència de l'habitatge. El sou serà de 1.070 euros bruts per 32 hores setmanals. L'Ajuntament assumeix el 80 % del pressupost i Entitats Catalanes d’Acció Social n'aporta el 20 % restant.

Segons ha explicat la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, l'objectiu de la mesura és doble: d'una banda, requalificar professionalment persones amb dificultat d'accés al mercat laboral i, de l'altra, combatre la pobresa energètica. "És un salt endavant de col·laboració amb el sector no lucratiu, que necessita intervencions urgents", ha afegit Ortiz, que ha anunciat la propera obertura d'un nou punt d'informació sobre pobresa energètica al barri de la Marina.

Actualment, a la ciutat hi ha operatius tres punts d'atenció a les oficines d'habitatge de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Es tracta d’un servei específic que funciona durant els mesos d’hivern i ofereix assessorament, tallers formatius, suport en la tramitació d’ajuts i en la interlocució amb les companyies subministradores, alhora que serveix per a la detecció de casos de vulnerabilitat de pobresa energètica, especialment en aquells barris més afectats.

Sobre les ajudes municipals per combatre la pobresa energètica, Laia Ortiz ha assenyalat que l'Ajuntament ha concedit 780.000 euros en 5.062 ajudes en aquest àmbit el 2015, xifra que representa un augment del 22,71% respecte a l'any anterior però que "queda lluny" davant la realitat, ja que es calcula que al voltant d'un 10 % dels barcelonins estan en situació de pobresa energètica. Ortiz ha assegurat que només han tingut coneixement de tres casos en els quals les companyies han tallat el subministrament sense consultar si es tracta de casos de vulnerabilitat. Dos casos van ser resolts amb rapidesa i actualment estan treballant per resoldre una darrera denúncia.