Un 79% dels nadons amb pares fumadors acumulen més d’un mil·ligram de nicotina

Un estudi de l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha analitzat com afecta el tabaquisme en més d'un miler de nadons amb pares fumadors. S'ha detectat que un 79% dels bebès tenien acumulat un mil·ligram de nicotina als cabells i que equival a nivells perjudicials. Els responsables de salut han alertat dels efectes perjudicials del tabaquisme passiu sobre els més petits i ha recomanat als pares que deixin de fumar, o que no ho facin mai dins de l'habitatge, ni tampoc a l'interior del cotxe.

A l'estudi 'Bibe' i que és pioner a tot l'Estat, hi han participat 83 centres d'atenció primària i 261 pediatres. El treball alerta que el tabaquisme passiu en nadons es relaciona amb l'augment del risc de la síndrome de mort sobtada, les infeccions respiratòries agudes, l'agreujament de l'asma, el deteriorament moderat dels pulmons, l'otitis, la irritació dels ulls i la bronquilitis.

De les xifres que s'han publicat en destaca que fins a 25% dels nens estaven "molt exposats" perquè tenien nivells acumulats de nicotina als cabells que superaven els 10 mil·ligrams i que "equivalen a un fumador actiu". L'estudi ha detectat que tenen més exposició al tabac els nadons amb pares i mares de nivell socioeconòmic més baix, els que fumen més i tenen més dependència de la nicotina, els bebès que dormen a l'habitació dels pares i les famílies que utilitzen mesures incorrectes per protegir-los del fum. Més del 50% dels participants en aquest estudi han millorat les mesures que prenien per evitar l'exposició del tabac cap als seus progenitors.