Els advocats proposen que Wad-Ras aculli presos pendents de judici que estaven a la Model

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, diu que cal trobar solucions per tenir els presos preventius més a prop de Barcelona

Amb el tancament de la Model, els presos preventius s'han traslladat a la presó de Brians 1, a Sant Esteve Ses Rovires, un centre que es troba a uns 40 quilòmetres de Barcelona. Això, segons el degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, és un problema de desplaçament per als advocats i les famílies, sobretot tenint en compte que es tracta de presos als quals encara es manté la presumpció d'innocència. Per això, proposa que a la presó de dones Wad-Ras s'hi habiliti una galeria per als interns que estan pendents de judici perquè puguin fer les primeres entrevistes amb els seus lletrats.

Arran del tancament de la Model i el trasllat dels interns preventius a Brians 1, el Departament de Justícia i el Consell de l'Advocacia Catalana van instal·lar vuit sales de videoconferències a Brians 1 per facilitar les comunicacions dels presos amb els seus advocats. Ara bé, segons el degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, aquestes sales "no poden suplir mai les primeres entrevistes" que els lletrats fan amb els interns pendents de judici. "En aquest moment la intimitat i el secret és màxim. Per això és millor fer les entrevistes presencials i les videoconferències no funcionen", explica Rusca, que afegeix que "pels tràmits i les posteriors trobades, sí que es poden utilitzar".

Per això, considera que cal trobar solucions per tenir els presos preventius prop de Barcelona i proposa que es prioritzin les obres a la Zona Franca, on s'ha de construir una presó per a dones i per a preventius o bé que en el centre penitenciari de Wad-Ras, que es preveu tancar el 2025, s'hi habiliti una galeria de preventius perquè els advocats puguin fer les primeres assistències amb els seus clients. 

Malgrat la crítica, Rusca ha felicitat al conseller de Justícia, Carles Mundó, per haver tingut la "força de voluntat i esperit de tancar" la Model, un fet que "no era fàcil", afegeix. Remarca, però, que el sistema de comunicació amb Brians 1 "no és fluid ni funciona com ha de funcionar". De fet, el Col·legi està recopilant amb els advocats els problemes que s'estan generant i preveuen presentar-los al conseller.