Acomiadar els morts amb un ecofuneral

La consciència pel medi ambient ha arribat fins als serveis funeraris. A Barcelona ja és possible acomiadar éssers estimats amb funerals ecològics. Es tracta de cerimònies que minimitzen l'impacte sobre la natura, una iniciativa pionera que ha posat en marxa el Grup Mémora, que gestiona els Serveis Funeraris de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Terra i l'asseguradora Ergo, del grup DKV.

Un funeral pot ser sostenible des de molts punts de vista. El taüt ha de ser fet amb poca fusta, que ha de ser de proximitat i certificada. A més, s'hi han d'evitar els ornaments metàl·lics i els vernissos contaminants. També les flors poden provenir de cultius ecològics del Maresme, en lloc de venir de l'Amèrica Llatina. Pel que fa als teixits, tant del difunt com de l'interior del taüt, cal que siguin naturals, de lli o cotó. Fins i tot els botons són de fusta. Tot això permet reduir la contaminació que va associada a un decés, sobretot en el cas de les incineracions, ja que es crema menys fusta i menys materials contaminants. Després, les cendres es poden posar en urnes que es desfan a l'aigua o sota terra.

En cas que el difunt sigui enterrat, el nínxol s'hauria de segellar amb materials naturals, no pas silicones. El trasllat dels acompanyants es pot fer en microbús, en comptes de fer-lo en tres cotxes. I els recordatoris es farien en paper reciclat.

La Fundació Terra que ha estat qui ha elaborat l'estudi per determinar tots aquests factors a millorar en els funerals convencionals des del punt de vista mediambiental. Així, el Grup Mémora, que gestiona els Serveis Funeraris de Barcelona, ha estat pioner a implantar l'ecofuneral. Aquest servei es vehicula també a través de l'asseguradora Ergo, que ja ofereix pòlisses compromeses amb el medi ambient. Es calcula que cada incineració pot emetre a l'atmosfera més de 150 quilos de CO2, un dels principals gasos de l'efecte hivernacle.