Emprenen accions legals contra l’Estat per incomplir les quotes d’acollida de refugiats

Des del 2015 l’Estat espanyol només ha acollit el 4,56 % de les 19.449 persones refugiades que es va comprometre a reubicar

La plataforma Stop Mare Mortum i la Comissió de Defensa de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) han decidit emprendre accions legals contra l'Estat espanyol per haver incomplert les quotes d'arribada de refugiats. En dos anys, Espanya havia d'acollir 19.449 persones sol·licitants d'asil, però, segons dades de la Comissió Europea del 10 d'abril, només n'ha reubicat 887, un 4,56 %. Les dues entitats demandants consideren que aquest compliment és "vergonyós i flagrant" i per això exigeixen al Govern espanyol que "de forma immediata" posi el mitjans necessaris per oferir el total de places d'acollida.

Divendres, 21 d'abril, Stop Mare Mortum i la Comissió de Defensa de l'ICAB van enviar un requeriment formal al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Si abans del 21 juliol no hi ha respost o ha denegat la petició, les dues entitats asseguren que presentaran una demanda davant el contenciós-administratiu del Tribunal Suprem. Confien que aquest tribunal prendrà mesures cautelars i obligarà l'Estat a oferir el total  de places a què es va comprometre.

Stop Mare Mortum alerta que l'incompliment de les quotes d'acollida de persones refugiades és generalitzada. Afirmen que la majoria dels estats europeus també les incompleixen i que de mitjana han reubicat un 17% dels refugiats a què es van comprometre. Per això, han anunciat que animaran a altres organitzacions i moviments socials perquè també acudeixin a denunciar-ho a la Justícia.

Els 887 reubicats que han arribat a Espanya des dels camps de Grècia i Itàlia no són els únics que han arribat a l'estat en el marc dels programes europeus. Des de l'estiu del 2015, n'han arribat 350 més procedents de Turquia i el Líban. En total, 1.237 refugiats.

Mar de xifres

Els responsables d'Stop Mare Mortum han explicat que han hagut de posar ordre a un ball de xifres per poder, finalment, presentar aquest requeriment. S'han trobat que les quotes de reubicació de refugiats que marca la Unió Europea varien, fins i tot, depenent de l'idioma de traducció dels documents. Amb les dades analitzades a la mà, els juristes creuen que la via legal té recorregut.