Moren 13 estudiants Erasmus en un accident d’autocar a l’AP-7

L'accident d'un autocar a l'AP-7, a l'altura de Freginals (Tarragona), ha deixat 13 morts i una quarantena de ferits. El vehicle transportava 60 estudiants d'Erasmus, la majoria de la UB, que tornaven de les falles de València cap a Barcelona. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha apuntat que un "cop de volant" podria haver fet perdre el control de l'autocar, tot i que no hi ha res confirmat.

Per causes que s'estan investigant, l'autocar ha travessat la mitjana de l'autopista, ha bolcat envaint el carril contrari i ha xocat contra un altre vehicle, cosa que ha provocat la mort de 13 noies. De moment, no s'ha identificat cap de les víctimes mortals, però totes eren joves estrangeres d'entre 22 i 29 anys que estudiaven a la Universitat de Barcelona (UB).

Els cossos de les difuntes han estat traslladats al tanatori de Tortosa per procedir a la identificació en espera que arribin els familiars. D'entre la quarantena de supervivents, hi ha 23 persones hospitalitzades a diferents centres de la demarcació de Tarragona i Barcelona, tres de les quals es troben en estat crític i altres tres en estat greu.

De la resta de viatgers, 23 han declarat davant del jutge i el conductor de l'autocar, que ha donat negatiu a les proves de drogues i alcoholèmia, ho farà demà a les 10 h. Segons l'empresa per a la qual treballa, Autocares Alejandro, de Mollet del Vallès, el conductor és un home amb 17 anys d'experiència que no havia tingut cap altre accident abans. També han assegurat que el vehicle complia totes les normes de seguretat i que havia passat la ITV correctament, una informació que ha confirmat el ministre d'Interior, Jorge Fernández.

El sinistre s'ha produït al voltant de les sis del matí al quilòmetre 333 de l'AP-7, un "punt negre", segons l'alcalde de Freginals, on hi ha sinistres sovint. Tot i així, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha apuntat que l'origen de l'accident podria ser un "error humà".

Com a conseqüència, l'AP-7 ha estat completament tallada en sentit sud durant hores, i el trànsit s'ha desviat per la N-340, a l'altura de l'Aldea. La circulació en sentit Barcelona s'ha fet amb només un carril obert al trànsit. Fins aquest punt s'han desplaçat 17 dotacions de bombers i 12 ambulàncies del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

L'autocar accidentat formava part d'un grup de cinc autocars que va sortir dissabte de Barcelona en direcció a les falles de València, una expedició organitzada per l'empresa Erasmus Student Network (ESN). Els altres quatre vehicles han arribat aquest matí a la plaça d'Espanya, tal com estava previst.

La Generalitat ha facilitat un número de telèfon per atendre els familiars de les víctimes. Des de Catalunya es pot trucar al 012 i, des de l'exterior, al 902 400 012.

Es tracta d'un dels accidents de trànsit més greus a Espanya des de l'any 2000, en què 28 persones van morir i 13 van resultar ferides greus en un accident similar a la localitat de Golmayo, a Sòria. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha decretat dos dies de dol i ja anunciat que es faran actes públics en honor a les víctimes.