A Sant Andreu tot són “Oriols i Nurietes” i a l’Eixample, expatriats

Dues agències immobiliàries de dos barris diferents radiografien el perfil de llogater més comú

El 2016, els pisos de lloguer a Barcelona es van encarir un 9 % de mitjana, segons dades de la Generalitat de Catalunya. L'Eixample és el districte on els preus es van disparar més i Sant Andreu, on van pujar menys. Dos administradors de finques ens han ajudat a fer-ne una comparativa a 'El matí de Barcelona'.

Al centre de Sant Andreu, segons l'administrador de Fincas San Andrés, el preu mitjà per metre quadrat de lloguer ronda els 10 euros, mentre que a l'Eixample, segons Engel & Völkers, se situa entre els 15 i els 50 €. Per tant, la diferència és, com a mínim, del 50 %.

Aquest decalatge en els preus fa que el perfil de llogaters també variï: "A Sant Andreu, són tot Oriols i Nurietes, parelles d'aquí, de Barcelona. L'andreuenc s'està desplaçant cap a altres barris més humils, perquè no pot pagar els preus d'aquí. I estem acollint tots els emigrats de l'Eixample que no poden pagar els preus que els demanen", explica Àngel Romero, administrador de Fincas San Andrés.

"A l'Eixample qui lloga els pisos són internacionals. El 80 % de la gent són expatriats, els únics que poden assumir els preus que es demanen en aquesta zona", reconeix Albert González, responsable de lloguers d'Engel & Völkers. I afegeix que "Barcelona és a la Champions League del mercat de lloguer: ofereix molta qualitat de vida, acull bé el turisme. Al final, els europeus són els que poden venir i pagar aquest preus".

En el que no hi ha tanta diferència és en el temps que es triga a llogar un pis. Engel & Volkers afirma que la meitat dels contractes es tanquen en 24 hores, mentre que a l'agència de Sant Andreu no passa d'una setmana. Tots dos coincideixen que hi ha més demanda que oferta: "Per cada pis tenim uns 30 o 40 perfils per triar. Podem arribar a tenir fins a 200 o 300 trucades per cada anunci", afirma Romero.

Recupera la conversa sencera aquí: