A l’Ajuntament no li consta l’arribada d’una cinquantena de refugiats sirians a Barcelona

Algunes organitzacions asseguren que els darrers anys han arribat persones procedents de Síria que no sempre reben el suport adequat de l'Administració. La majoria viuen al Raval acollits per entitats o familiars, i han escolaritzat els infants. L'Ajuntament, però, assegura que "no té constància" que hi hagi refugiats del país en guerra ara mateix a la ciutat.

"Els primers refugiats sirians van començar a arribar fa uns tres anys. Fugien dels bombardejos de ciutats com ara Homs o Damasc, i van arribar a la ciutat després de jugar-se la vida a Ceuta o Melilla. No tenim un cens però actualment acollim unes 50 famílies, i hi ha molts infants." Així relata el president de la Comunitat de Sant Egidi, Jaume Castro, la realitat amb què s'han trobat en aquesta organització de Barcelona. Castro explica que el degoteig dels primers refugiats va arribar quan no hi havia tant coneixement ni consciència social de la situació. Aleshores no hi havia la ruta dels Balcans (ara també tancada per la Unió Europea) ni s'havien habilitat corredors humanitaris, però algunes persones que tenien familiars a la ciutat van buscar la manera de trobar-se amb ells.

La majoria de famílies refugiades a Barcelona, segons els membres de l'organització, van arribar a Barcelona per lliure, fora dels canals legals. Això implica que alguns estiguin en situació administrativa irregular, i que per això s'estimin més mantenir-se en l'anonimat. Però segons explica en Jaume Castro, durant aquest temps algunes persones han regularitzat la seva situació, i d'altres han aconseguit que se'ls reconegui com a asilats o han viatjat a altres països europeus: "Les casuístiques són molt diverses, però l'element comú és que quan arriben necessiten molt suport." Algunes organitzacions coincideixen a destacar que, tot i que ja hi ha programes d'acollida per als refugiats, sovint estan plantejats per oferir una atenció urgent en una primera fase però amb el pas del temps poden resultar insuficients o inadequats.

Des de la Comunitat de Sant Egidi els han ofert suport en forma d'alimentació i allotjament, i en alguns casos també acollida lingüística i assessorament legal i laboral. Aquests dos darrers punts són especialment importants per a la integració en la comunitat. D'altra banda, l'organització explica que algunes d'aquestes famílies han escolaritzat els infants en centres del Raval i fan ús dels serveis de salut, de manera que el consistori en podria haver detectat la presència a la ciutat. Tot i això, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Gerardo Pisarello, nega que tingui constància que aquestes persones viuen a la cituat, i insisteix que en tot cas la ciutat està preparada per donar resposta a aquesta situació.