“À la ville de… Barcelona”: 30 anys d’una frase que va canviar la història de la ciutat

El divendres 17 d'octubre de 1986 la història de la capital catalana va fer un gir. Barcelona s'havia presentat com a candidata per ser seu olímpica en quatre ocasions i aquell dia, a les 13.30 h, ho va aconseguir. L'anunci el va fer, fa tres dècades, el president del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, que va pronunciar una de les frases més recordades de la història de la ciutat: "À la ville de... Barcelona."

Des de les grades del Palais de Beaulieu de Lausana (Suïssa), la delegació barcelonina, amb el llavors alcalde, Pasqual Maragall, i l'exalcalde de Barcelona i ministre de Defensa Narcís Serra al capdavant, va celebrar de manera efusiva la designació de Barcelona com a seu olímpica.

Barcelona es disputava la candidatura olímpica amb París (França), Belgrad (Iugoslàvia) i Brisbane (Austràlia). Amsterdam i Birmingham n'havien quedat eliminades en rondes prèvies.

Barcelona es va postular com a futura seu olímpica l'any 1981 quan Narcís Serra va fer pública la voluntat de presentar-ne la candidatura. Feia només un any que Joan Antoni Samaranch havia estat designat president del COI. L'Ajuntament va aprovar per unanimitat en plenari donar suport a la idea de Serra de presentar la ciutat com a candidata a acollir els jocs del 92.