81 anys de la frustrada Olimpíada Popular de Barcelona del 1936

Els Jocs Olímpics alternatius als de la Berlín de Hitler es van haver de suspendre el mateix dia de la inauguració, a causa del cop d’Estat del general Franco

L'any 2017 se celebra el 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona'92, però aquestes no van ser les primeres olimpíades que es van organitzar a la ciutat. L'any 1936 hi havia prevista una olimpíada popular amb més de 6.000 esportistes convocats, que es va haver de suspendre poques hores abans de la inauguració el 19 de juliol. El dia anterior el general Francisco Franco havia fet un cop d'Estat contra el govern de la Segona República, cosa que va comportar enfrontaments armats a Barcelona i va obligar a anul·lar la cita.

L'Olimpíada Popular de Barcelona del 1936 es va organitzar per plantar cara a l'Alemanya nazi, que aquell mateix estiu va acollir els Jocs Olímpics de Berlín, que aleshores ja s'havia convertit en la capital del Tercer Reich. El vicedegà de Postgrau i Recerca de la Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació de l'Esport Blanquerna, Xavier Pujadas, ha explicat en una entrevista al programa 'El matí de Barcelona', de betevé 91.0 fm que el cop d'Estat perpetrat per Franco el dia 18 de juliol al nord d'Àfrica va obligar a aturar els jocs. "La matinada del 19 de juliol, quan una part molt important dels esportistes ja estaven dormint a Barcelona, els van despertar els trets dels fusells i les armes lleugeres", ha dit, un fet que va obligar a suspendre la cita olímpica, primer de manera provisional i al cap d'uns dies de manera definitiva.

Segons Pujadas, a la ciutat ja hi havia instal·lats entre 3.000 i 4.500 esportistes dels 6.000 que estaven inscrits als jocs: "La majoria se'n van haver de tornar als seus països amb un vaixell cap a Marsella que va sortir el dia 22 o 23, i alguns es van quedar a combatre, tot i que van ser menys del que sempre s'ha dit". L'historiador ha explicat que la designació de Berlín com a seu olímpica es va fer l'any 1931, abans de l'arribada de Hitler al poder, i al davant de Barcelona, on la Segona República acabava d'arrencar i aixecava recels entre els membres del COI.

Pots escoltar l'entrevista sencera aquí: