Cinc anys del rescat de sis turistes atrapats a l’estàtua de Colom

El monument va quedar tancat durant més d’un any per fer-hi les reformes necessàries de seguretat

L'1 maig del 2012, els bombers va haver d'evacuar sis turistes que van quedar atrapats a l'estàtua de Colom. Les tasques de rescat es van allargar durant cinc hores. L'ascensor s'havia quedat avariat i, tot i que primer els Bombers de Barcelona el van intentar arreglar des de dins, les dificultats tècniques ho van impedir. Per això, finalment, va caldre col·locar una grua de gran tonatge al peu del monument per rescatar els visitants.

Després dels fets que van passar el maig del 2012,  es va decidir tancar el monument durant un any per fer-hi les reformes necessàries per garantir la seguretat dels visitants. El monument a Colom va tornar a obrir les portes el 12 de juny del 2013. Abans es va renovar l'ascensor i el sistema de tracció de la cabina, i es va instal·lar també un sistema d'evacuació per descensor, un mecanisme que garanteix evacuar l'ascensor malgrat que aquest es quedi sense electricitat. I és que l'objectiu de les obres era aquest, aconseguir que l'evacuació es pogués fer des de l'interior del monument. Malgrat tot, es va garantir que si no es podia fer així, hi hagués una alternativa més àgil que la que es va utilitzar el maig del 2012. Per això es va col·locar una cabina permanent a l'exterior del monument que es pot elevar si és necessari amb l'ajuda d'una grua.

De fet, l'ascensor del monument a Colom va ser el primer que es va col·locar a la ciutat. Es va instal·lar l'any 1889 i, ja el dia de la inauguració, va donar problemes. L'alcalde Rius i Taulet va quedar-s'hi tancat durant uns minuts amb dos periodistes. Va ser l'inici de la maledicció dels ascensors d'aquest mirador, que han donat més d'un maldecap. A la postguerra, l'ascensor original va ser substituït per un de nou, que va continuar donant problemes. El 1976 es va desplomar l'ascensor amb cinc persones dins, per sort, només una en va resultar ferida lleu. Després d'aquest incident es va tornar a canviar l'ascensor l'any 1980. I no va tornar a donar problemes fins al 2006, quan una avaria va deixar aïllats 14 turistes durant dues hores.

Després de l'última reforma, l'ascensor encara ha donat un altre ensurt, però gràcies a les millores de seguretat, l'evacuació va ser molt ràpida. Va passar el 10 d'abril del 2015 quan vuit persones van quedar atrapades a l'interior, però en qüestió de minuts un equip tècnic va accionar manualment l'ascensor i va poder evacuar-ne els visitants.