Recordant les vinyetes i acudits del còmic dels barris ‘Butifarra!’

El Casal de Barri Prosperitat acull fins a final de mes un recull de les vinyetes, els acudits i les crítiques de la revista ‘Butifarra!’. La publicació, que va sorgir encara en temps de dictadura i que ara compleix els 40 anys, comptava amb la col·laboració i la complicitat dels líders veïnals i dibuixants que fan de periodistes gràfics.

La revista ‘Butifarra!’ anomenada també ‘Còmic dels Barris’, va aparèixer a Barcelona el 1975 i va destacar entre les revistes gràfiques del moment per la seva manera innovadora de fer periodisme. També per elaborar alternatives polítiques i socials, més enllà de la simple denúncia, a través del dibuix i les vinyetes.

La revista va sorgir amb el suport indispensable de les associacions de veïns dels barris. De fet, el primer número es va presentar a Nou Barris. Però a partir de l’any 77, els dibuixants passen a primera fila i les associacions de veïns es retiren a un segon pla. És aleshores quan la revista arriba als quioscos amb una difusió estatal. I de mica en mica els integrants de la revista, ja estructurats com una redacció normal, van creant àlbums monogràfics i altres fanzíns, fins que l’any 1987 apareix 'El Patio Trasero', que va ser el darrer àlbum de 'Butifarra!'.

Entre els col·laboradors de la revista 'Butifarra!' figuren noms com Adolfo Usero, Alfons López, Antonio Martín, Carlos Azagra, Carlos Gimenez, Cuixart, Dino, El Cubri, Francisco Pérez Navarro, Gallardo, Gordillo, Ivan Tubau, Juanjo Sarto, L’Avi, Maria Carme Vila, Max, Mediavilla, Montse Clavé, Rafael Vaquer, Ricard Soler, T. P. Bigart, Tha o Ventura.

Ara una exposició i el llibre ‘Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987)’ commemoren els 40 anys del naixement de la publicació. El llibre és una iniciativa de la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona i de l’Ajuntament per recuperar la memòria d’una revista que va donar veu crítica als moviments socials dels barris sempre amb un toc d’humor àcid.