250.000 euros per al Reial Monestir de Pedralbes, procedents de la taxa turística

El 2017 començaran els treballs que permetran acabar la restauració de la capella de Sant Miquel del Reial Monestir de Pedralbes, en concret de les pintures, considerades obra artística de primera magnitud. S'invertiran 250.000 euros provinents de la taxa turística per fer-ho.

Es tracta de la segona fase de les tasques de restauració dels murals de la capella de Sant Miquel. Uns treballs que podrien quedar acabats durant la primera meitat de 2018 gràcies a l'aportació de 250.000 euros provinents de la taxa turística. De moment, no queda clar si durant l'any que caldrà treballar-hi s'haurà de tancar la capella al públic. La restauració forma part d'un projecte d'excel·lència que vol conservar, restaurar i difondre el coneixement dels murals, considerats una peça única per la manera com pintura i arquitectura es complementen. Una gran obra de 100 m2 considerada referent mundial per a l'estudi  de la pintura medieval europea. No se'n coneix del cert l'autor, però hi ha experts que els equiparen amb realitzacions de grans pintors del Trecento italià com Giotto o Taddeo Gaddi.

La primera fase dels treballs es van centrar a restaurar l'escena del triomf de la Verge, situada a la part central de la capella. Això va permetre que el març de 2015 el Reial Monestir de Pedralbes obrís al públic la capella. El projecte global inclou el tractament de les capes internes i de la superfície, així com també el retoc pictòric. I, a més, comporta un procés de documentació amb informes, fotografies i cartografia. Tot plegat per reivindicar el valor del Monestir de Pedralbes i el seu patrimoni.

Cada any 77.000 persones visiten el Monestir de Pedralbes, on actualment viuen vuit monges clarisses. Aquesta és la primera vegada que els treballs es financen amb els ingressos de la taxa turística. El 2016 l'Ajuntament ha invertit més d'un milió d'euros provinents d'aquest gravamen en projectes culturals. En total, a la ciutat s'han destinat més de cinc milions d'euros procedents de la mateixa taxa.