25 anys de l’esfondrament per aluminosi al Turó de la Peira

Era l'11 de novembre de 1990, just ara fa 25 anys, quan es va esfondrar un bloc de pisos al Turó de la Peira, a Nou Barris, concretament la finca número 33 del carrer del Cadí. El motiu va ser l'aluminosi que afectava gairebé 4.000 habitatges de la zona. Un fet tràgic que va causar un mort i que va marcar la vida de tot un barri.

La matinada de l’11 de novembre de 1990 la por i la incertesa es van apoderar de tot un barri. El balanç era d’un mort i molts veïns que s’havien quedat sense casa, i a molts altres els esperaven anys de viure amb la finca apuntalada. La Carmen Romero, veïna del carrer del Cadí i comerciant del barri, recorda que la van avisar perquè "em deien que s'havia enfonsat la meva botiga, i vaig venir i vaig veure que havia estat aquest edifici just d'aquí al davant". La Carmen, com molts altres veïns, ha resistit al barri tot i les dificultats. Però d'altres, com l'Abelina Fernández, van optar per marxar-ne per la por que s'esfondrés l'edifici on vivien: "Hi somiava i tot, i ho he superat, però no m'hauria quedat aquí."


L’ús del ciment aluminós al Turó de la Peira va causar l’enderroc i reconstrucció de 54 edificis i la rehabilitació de més d’un centenar. L’arquitecte Víctor Seguí va ser qui va elaborar els informes que determinaven aquestes actuacions. Seguí va ser designat pocs dies després de l'esfondrament per la comissió formada per la Generalitat i l'Ajuntament, que van posar en marxa el centre tècnic de rehabilitació. L'arquitecte explica que més enllà del ciment aluminós -que en molts casos era reparable- la problemàtica anava més enllà i radicava en "una qualitat molt precària dels edificis." Un fet estès a tot Catalunya, on entre els anys 50 i 60 "es van construir prop d'un milió d'habitatges i tots de la mateixa manera".

La causa es va arxivar l’any 93 sense culpables. Ara bé, segons l’arquitecte Seguí, aquells fets van servir, per exemple, per començar a instaurar per llei les inspeccions tècniques dels edificis (ITE). Uns protocols que ara són obligatoris.

L'alarma per l'aluminosi ja havia saltat un any abans

El representant legal dels veïns afectats pel succés va ser José Molina, advocat i veí del barri, ha explicat a Barcelona FM que l'alarma per l'aluminosi ja havia saltat un any abans. Segons Molina hi havia veïns que havien alertat que els queia el sostre i ho van posar en coneixement de la constructora i de les administracions, que van constituir una comissió mixta per fer-ne seguiment. La comissió no va decidir-se a impulsar inspeccions als pisos suposadament afectats perquè, segons Molina, hi havia por a generar alarma social.

L'advocat considera que l'aluminosi ha estat un estigma que ha pesat durant molts anys al barri i que ha tingut un cost social massa alt. Molina reclama a les administracions que tinguin més sensibilitat davant casos que afecten sectors amplis de la societat.