15 anys d’òpera a la Biblioteca Clarà, recollits en un llibre

Escrit per Edgar Villanueva, es presenta en el marc de la Setmana de l’Òpera, que enguany arriba a la setena edició

'En to d'aventura, memòries de l'Òpera Club de la Biblioteca Clarà', escrit per Edgar Villanueva, recull els 15 anys d'història d'aquest club. Es presenta aquest dijous, 11 de maig, en un acte en què la mezzosoprano Marta Rodrigo, acompanyada de la música de tiorba d'Andreas Martin, interpretarà ‘Lamento d'Arianna’, de Claudio Monteverdi. La performance està dirigida també pel mateix Villanueva.

L'autor del llibre vivia el 2002 a prop de la Biblioteca Clarà. Director d'escena que havia intervingut en produccions a l'Argentina com 'L'elisir d'amore', de Donizetti, o 'Tosca', de Puccini, va proposar a la direcció d'aquest equipament –llavors a càrrec d'Anna Sàlvia- crear un club d'òpera a la biblioteca, amb l'objectiu d'apropar aquest art escènic al públic general i donar a conèixer fragments de peces operístiques poc conegudes. Va néixer “com a experiment”, una prova que s'ha acabat convertint en un espai de trobada per al públic general, que no tenia coneixements d'òpera, i per a veïns aficionats al gènere musical des de fa més temps.

Després de 15 anys, “ha servit per crear un grup d'amics", relata Mont Sureda, directora de l'equipament, que hi afegeix que "des del club s'han organitzat sortides, s'han fet visites al Liceu, s'ha assistit a assajos generals i a representacions d'òpera... En definitiva, hem sortit una mica de la biblioteca i s'ha creat un grup que ha compartit aquí moltes estones”. Ha estat el mateix impulsor de la iniciativa qui ha recollit la història d'aquest club en un llibre. “El que volíem amb la publicació d'aquest llibre és que la gent que llegeix s'apropi al que ha estat l'experiència de l'Òpera Club. I, qui sap? Potser la lectura del llibre pot generar curiositat i que més gent vingui a les petites òperes que aquí muntem”, explica Edgar Villanueva.

La mezzosoprano Marta Rodrigo i la música de tiorba d'Andreas Martin actuaran per primera vegada en un espai com aquest. “En aquest tipus d'espai és possible tenir una proximitat especial. Podré sentir la respiració del públic. No és habitual poder veure i escoltar una cantant així, a mig metre”, apunta Rodrigo. Tant la presentació del llibre com aquesta sessió operística s'inclouen dins de la setena Setmana de l'Òpera que la Biblioteca Clarà celebra amb motiu del Dia Internacional de l'Òpera, el 8 de maig, i també es volen commemorar els 450 anys del naixement de Claudio Monteverdi. Els actes de la Setmana de l'Òpera s'inclouen també dins de la programació de l'Òpera en Ruta, que organitza el districte de Sarrià – Sant Gervasi, en què s'inclouen conferències, interpretacions i activitats infantils.

Juntament amb un centre d'interès en l'escultura, la Biblioteca Clarà és un equipament de Biblioteques de Barcelona referent en òpera. Disposa d'un fons important DVD, CD i llibres relacionats amb aquest art escènic, sobre el qual es programen periòdicament activitats relacionades.