Una de cada 10 dones consumeix alcohol durant l’embaràs

L’Hospital Vall d’Hebron acull la primera jornada sobre la síndrome de l’alcoholisme fetal, centrada en el diagnòstic i les famílies

Els especialistes alerten que l'alcohol és la substància d'abús que ocasiona els efectes més greus en el neurodesenvolupament del fetus. Per això remarquen la importància de no beure'n durant l'embaràs, especialment durant el primer trimestre de gestació. Aquesta patologia afecta 1,5 de cada 1.000 nadons nascuts vius al món.

En una entrevista a 'El matí de Barcelona', de betevé 91.0 fm, Josep Antoni Ramos Quiroga, cap de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron, ha explicat que entre els símptomes més evidents hi ha microcefàlia, distància entre el llavi superior i el nas i un pes i talla més petits de l'habitual. La síndrome de l'alcoholisme fetal pot afectar greument la interacció social de l'infant si no se'n fa el tractament adequat. És una patologia que a Catalunya afecta majoritàriament  nens adoptats a països com Rússia o Ucraïna. A l'Hospital Universitari Vall d'Hebron en aquests moments atenen 200 pacients amb aquesta patologia, amb la col·laboració del Servei de Psiquiatria, l'Àrea de Genètica i els serveis de Neurologia, Radiologia i Neurofisiologia. Els serveis d'Oftalmologia i d'Endocrinologia també hi participen valorant possibles complicacions.

La I Jornada de la Síndrome de l'Alcoholisme Fetal, organitzada per l'Hospital Vall d'Hebron té com a objectiu a conèixer aquesta patologia, les manifestacions clíniques i l'impacte sobre les persones afectades i les seves famílies. Es calcula que aquesta malaltia afecta 1,5 de cada 1.000 nadons nascuts vius al món. Això vol dir 119.000 naixements cada any. A l'estat, però, no es disposa de dades epidemiològiques sobre la prevalença de la síndrome. Per aquest motiu, l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut han dissenyat un estudi de la seva prevalença a Catalunya en població adoptada a països de l'est d'Europa, amb la implicació dels hospitals  Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu i Clínic.

Recupera aquí tota l'entrevista: